Menu
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΝΕΑ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ / ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ
    • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ... ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ
    • ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ
    • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • KΟΣΜΟΣ
    • ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΠΙΣΤΗ
    • ΙΣΤΟΡΙΚΑ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΠΡΟΣΩΠΑ
    • ΤΑΞΙΔΙ
    • ΚΑΙΡΟΣ
    • PONTOS BLOG
    • ΡΕΠΟΡΤΑΖ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
      • Χάρτες
      • Μαρτυρίες
      • Ντοκουμέντα
      • Γενοκτονία
      • Μονές
      • Κάποτε στον Πόντο
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
      • Ήθη & Έθιμα
      • Τραγούδια
      • Μουσικά όργανα
      • Χοροί
      • Ενδυμασία
      • Παιχνίδια
      • Διατροφή στον Πόντο
    • ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ
      • Ιστορικά στοιχεία
      • Κείμενα στην ποντιακή διάλεκτο
      • Οι μήνες στα ποντιακά
      • Ακριτικός Κύκλος
      • Παροιμίες & Δίστιχα
    • ΑΝΕΚΔΟΤΑ
    • ΛΕΞΙΚΟ
      • Λέξεις
      • Φράσεις
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
      • Αναζήτηση στο χάρτη
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • Ο ΠΟΝΤΟΣ ΜΟΥ
      • Βρες το χωριό σου
      • Πρότεινε ένα χωριό
  • ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ
    • ΠΟΝΤΙΑΚΕΣ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ
    • ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΕΣ
    • ΑΛΛΕΣ
  • WEBTV
  • ΜΟΥΣΙΚΗ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ100 ΧΡΟΝΙΑ (1919-2019)

  • Social
  • Log in
  • Search
  • Ελ
Ακολούθησέ μας
  • Facebook
  • Twitter
  • RSS
Αναζήτηση στο site

Φόρμα αναζήτησης

Επιλέξτε γλώσσα
  • Ελληνικά
  • Русский
Αρχική
  • Αρχικη
  • Ποντιακα νεα
  • Επικαιροτητα
  • Γνωμες
  • Ποντος
  • Στην Κουζινα
  • WebTV
  • Μουσικη
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • Χρονολογιο
  • Ιστορια
  • Παραδοση
  • Διαλεκτος
  • Ανεκδοτα
  • Λεξικο
  • Συλλογοι
  • Προσωπικοτητες
  • Ο Ποντος μου
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Section
  • Ήθη & Έθιμα
  • Τραγούδια
  • Μουσικά όργανα
  • Χοροί
  • Ενδυμασία
  • Παιχνίδια
  • Διατροφή στον Πόντο
Μοιράσου το
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Σουμάδεμαν (Αρραβώνας)

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

fileslaografiapontos_arravonas_615_521013256.jpg

  • Εκτύπωση

Οι γονείς ενός αγοριού, οι οποίοι ήταν αποκλειστικά υπεύθυνοι για την εξεύρεση νύφης, αφού έδιναν το λόγο, όριζαν την ημέρα των αρραβώνων που συνήθως ήταν Σάββατο. Η οικογένεια του γαμπρού με λύρα, ταούλ', ζουρνάν, αγγείον, πήγαινε στο σπίτι του κοριτσιού όπου γινόταν ο αρραβώνας.

Πρώτα μιλούσαν σχετικά με το «σουμάδεμαν και το σουμαδεμέντι» , ύστερα πρόσφεραν τη σουμάδα και τα πρώτα δώρα, δηλαδή δαχτυλίδι, τσίτι, φοτοδέμια, και κατόπιν χόρευαν. Απαραίτητη ήταν η παρουσία του παπά για την αλλαγή των δαχτυλιδιών: «χωρίς παπάν σουμάδ’ ’κ’ έτον».

Τα δαχτυλίδια ήταν πάντα χρυσά. Αυτός που τα άλλαζε ήταν υποχρεωμένος και να τους στεφανώσει.

Το ίδιο βράδυ όριζαν και το χρόνο τέλεσης του γάμου, που συνήθως ήταν πολύ σύντομα. Από την ημέρα του αρραβώνα μέχρι το γάμο δεν επιτρεπόταν να συναντηθούν οι δύο νέοι.

Οι αρραβώνες σπάνια διαλύονταν. Σε περιπτώσεις διάλυσης έλεγαν «Έκλωσαν τη σουμάδα» κι επέστρεφαν τα δώρα. Ήταν πάρα πολύ ατιμωτικό, και ο νέος έπρεπε να ξενιτευτεί αφού πλέον δεν τον σήκωνε το κλίμα του χωριού.

Συνταγή σουμάδας
Η σουμάδα είναι σιρόπι από αμύγδαλα ή πικραμύγδαλα. Είναι αναψυκτικό με μοναδικό άρωμα και πίνεται παγωμένη. Στον Πόντο συνόδευε τους αρραβώνες και «σφράγιζε» τη συμφωνία για το γάμο. Συχνά, πριν την σερβίρουν την αρωμάτιζαν με ανθόνερο και την πασπάλιζαν με κανέλλα. Ο καρπός του αμύγδαλου συμβόλιζε την ευλογία και την απόκτηση πολλών και καλών παιδιών, πρώτιστη επιδίωξη κάθε οικογένειας.

Υλικά

  • 300 γραμμάρια αμυγδαλόψιχα
  • 6 -8 πικραμύγδαλα
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 4 φλιτζάνια νερό

Εκτέλεση

  1. Ξεφλουδίζουμε τα αμύγδαλα ρίχνοντάς τα σε βραστό νερό για λίγα λεπτά. Μετά τρίβουμε τη φλούδα που φεύγει πολύ εύκολα. Ο παραδοσιακός τρόπος θέλει τα αμύγδαλα να κοπανίζονται σε γουδί με προσθήκη λίγης ζάχαρης (περίπου μια κουταλιά) ώστε να προκύψει λεία αλοιφή (πάστα). Μπορούμε, όμως, να το κάνουμε και σε μπλεντεράκι.
  2. Την πάστα αυτήν, την ανακατεύουμε με το μισό νερό και την περνάμε από ψιλό τουλπάνι (εναλλακτικά, από τούλια) στύβοντας ώστε να βγει ο χυμός, τον οποίο και συλλέγουμε. Επαναλαμβάνουμε με ένα φλιτζάνι νερό και στύβουμε ξανά.
  3. Το υγρό που συλλέξαμε, μαζί με το τελευταίο φλιτζάνι νερό και τη ζάχαρη, τα βάζουμε σε κατσαρολάκι και βράζουμε μέχρι το μίγμα να δέσει (σαν σιρόπι), ξαφρίζοντας αν χρειαστεί.
  4. Αφήνουμε να κρυώσει και τοποθετούμε σε αποστειρωμένο μπουκάλι το οποίο σφραγίζουμε.
  5. Για να σερβίρουμε βάζουμε σε ένα ποτήρι ένα-δυο δάχτυλα σουμάδα και συμπληρώνουμε με παγωμένο νερό.
ΗΘΗ & ΕΘΙΜΑ
Ο χουτζήμπασης των ποντιακών γάμων - Cover Image
Ο χουτζήμπασης των ποντιακών γάμων
19 Δεκέμβριος 2020, 11:36
ΗΘΗ & ΕΘΙΜΑ
Τα κοσμήματα και τα δώρα του αρραβώνα στον Πόντο - Cover Image
Τα κοσμήματα και τα δώρα του αρραβώνα στον Πόντο
9 Δεκέμβριος 2020, 08:32
ΗΘΗ & ΕΘΙΜΑ
Λαϊκή ιατρική στον Πόντο: Τι ήταν και πώς θεραπεύονταν τα ανεμικά - Cover Image
Λαϊκή ιατρική στον Πόντο: Τι ήταν και πώς θεραπεύονταν τα ανεμικά
26 Νοέμβριος 2020, 09:26
Copyright 2014 - 2021 Pontos-News, All Rights Reserved
  • Πολιτικες Συνταγες
  • Ποντιακα Ανεκδοτα
  • Ποντιακοι Χοροι
  • Ποντιακα Τραγουδια
  • Μικρασιατικη καταστροφη
  • Ποντιακη Ιστορια
  • Επικοινωνια
  • Οροι Χρησης
Ακολούθησέ μας
  • Facebook
  • Twitter
  • RSS
Made by Wedia