ΔΕΥΤΕΡΑ - ΚΥΡΙΑΚΗ23 - 29
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
2020

Διαδικτυακή εβδομάδα με θέμα «Δημιουργική γραφή – Δημιουργική ανάγνωση ποντιακού βιβλίου»

Διαδικτυακή εβδομάδα με θέμα «Δημιουργική γραφή – Δημιουργική ανάγνωση ποντιακού βιβλίου» - Cover Image

Ο «Φάρος Ποντίων» Θεσσαλονίκης διοργανώνει διαδικτυακή εβδομάδα με θέμα «Δημιουργική γραφή – Δημιουργική ανάγνωση ποντιακού βιβλίου», από τις 23 έως τις 29 Νοεμβρίου, στις 20:00.

Στο τέλος οι συμμετέχοντες θα λάβουν ονομαστικές βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Το πρόγραμμα της διαδικτυακής εβδομάδας:

  • Δευτέρα 23 Νοεμβρίου: Δημιουργική γραφή.

Με την Ελένη Ζιώγα («Οι λέξεις μάς μιλάνε») και τον Κυριάκο Συφιλτζόγλου, ο οποίος θα μιλήσει για το πώς η σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία μπορεί να αφομοιώσει γλωσσικά στοιχεία της ποντιακής.

  • Τρίτη 24 Νοεμβρίου: Λογοτεχνία Ελλήνων του Πόντου και δημιουργική γραφή.

Συμμετέχουν ο Στάθης Ταξίδης («Η λογοτεχνία των Ελλήνων του Πόντου. Ιστορική αναδρομή – Κριτική προσέγγιση») και Γιάννης Καλπούζος («Σταγόνες σεμιναρίου δημιουργικής γραφής μέσα από το μυθιστόρημα Σέρρα – Η ψυχή του Πόντου»).

  • Τετάρτη 25 Νοεμβρίου: Λογοτεχνία για τον Πόντο σε Ρωσία και Τουρκία.

Η Σοφία Προκοπίδου θα μιλήσει για το θέμα «Η λογοτεχνική γραφή ως λύτρωση από το φόβο της προσφυγιάς με αφορμή το βιβλίο Μια βαλίτσα μαύρο χαβιάρι και άλλες ιστορίες της Αντιγόνας», ενώ ο Turgay Bostan θα αναφερθεί στις κοινωνικές και πολιτισμικές σχέσεις Ρωμιών και Τούρκων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και τον κρυπτοχριστιανισμό στη σύγχρονη λογοτεχνική δημιουργία.

  • Πέμπτη 26 Νοεμβρίου: Ποντιακό θέατρο και θέατρο σκιών

Θα μιλήσουν ο Χρήστος Στανίσης («Το θέατρο σκιών στο πανί και στο χαρτί») και ο Γιάννης Γεωργιάδης (Σκηνοθετώντας ποντιακό θέατρο: Σκέψεις και προβληματισμοί»).

  • Παρασκευή 27 Νοεμβρίου: Παιδική λογοτεχνία και παραμύθι.

Συμμετέχουν η Δέσποινα Δαμιανού («Ακούγοντας και διαβάζοντας [λαϊκά] παραμύθια») και η Αγγελική Παμπουκίδου («Η καταγωγή και οι μνήμες ως βάση της λογοτεχνικής δημιουργίας»).

  • Σάββατο 28 Νοεμβρίου: Εποχή Ακριτών – Ποίηση και λογοτεχνία.

Τη δημιουργική ανάγνωση δημωδών ασμάτων του Πόντου θα αναλύσει ο Κώστας Αλεξανδρίδης, ενώ τη διαδικασία της συγγραφής ο Δημήτριος Παπαδόπουλος (Σταυριώτης).

  • Κυριακή 29 Νοεμβρίου: Ποντιακή διάλεκτος

Στην ποντιακή διάλεκτο θα αναφερθούν οι συγγραφείς Κώστας Διαμαντίδης, Γιάννης Τερζίδης και Στάθης Ταξίδης.