ΤΕΤΑΡΤΗ - ΚΥΡΙΑΚΗ15 - 19
ΜΑΙΟΣ
2019

Εκδηλώσεις στην Αλεξανδρούπολη για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

Εκδηλώσεις στην Αλεξανδρούπολη για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων - Cover Image

Στο πρόγραμμα των «Ελευθερίων 2019» εντάσσονται φέτος και οι εκδηλώσεις των ποντιακών συλλόγων για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Από τις 13 έως τις 19 Μαΐου στο Νομαρχείο θα υπάρχει μια έκθεση με κειμήλια, φωτογραφίες και πίνακες.

Την Τετάρτη 15 Μαΐου στις 19:30 στην αίθουσα «Αλέξανδρος Κρήτης» του Νομαρχείου ο εθνομουσικολόγος Παναγιώτης Στουπιάδης θα δώσει διάλεξη για την ηχοτροπία και τα ηχοχρώματα σε Εύξεινο Πόντο και Εγγύς Ανατολή.

Στην ίδια αίθουσα, την Παρασκευή 17 Μαΐου στις 19:00 θα φιλοξενηθεί ο π. Αθανάσιος Γραμμένος για μια ομιλία για την προσωπικότητα και το όραμα του πρώτου Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Γερβασίου, ο οποίος καταγόταν από την Αργυρούπολη του Πόντου.

Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 10:30 μπροστά από το δημαρχείο εθελοντές αιμοδότες θα δώσουν αίμα. Στις 19:30 στο Δημοτικό Θέατρο ο γεωστρατηγικός αναλυτής, συγγραφέας και εκδότης Σάββας Καλεντερίδης θα μιλήσει για τα 100 χρόνια από την αποβίβαση του Κεμάλ στη μαρτυρική Αμισό, σε μια εκδήλωση υπό την αιγίδα του Δήμου Αλεξανδρούπολης που θα ολοκληρωθεί με ένα μουσικό ταξίδι στη Μικρά Ασία από το Μουσικό Γυμνάσιο.

Στις 21:00 από το Δημοτικό Θέατρο θα ξεκινήσει λαμπαδηφορία που θα καταλήξει στο Μνημείο Αγωνιστών του Πόντου που βρίσκεται στο Πάρκο «Αργώ».

Το πρωί της Κυριακής 19 Μαΐου δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Αγωνιστών του Πόντου.

  • Τις εκδηλώσεις στηρίζουν: ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Ν. Έβρου «Αλέξιος Κομνηνός», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αετοχωρίου «Η Σάντα», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δωρικού «Ακρίτες Κομνηνοί», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νίψας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πεύκων «Οι Ρίζες», ο Πολιτιστικός-Μορφωτικός Σύλλογος Παλαγίας «Ο Μέγας Αλέξανδρος», ο Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Φερών «Παναγία Σουμελά» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Χηλής «Ο Άγιος Γεώργιος».