ΚΥΡΙΑΚΗ - ΚΥΡΙΑΚΗ12 - 19
ΜΑΙΟΣ
2019

Ξάνθη: Ποικίλες δράσεις για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

Ξάνθη: Ποικίλες δράσεις για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων - Cover Image

Ο Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες» διοργανώνει εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων από τις 12 έως τις 19 Μαΐου.

Κυριακή 12 Μαΐου
Ο Σύλλογος με τη βοήθεια των Xanthi Runners - ΑΠΣ Δρομέων Ξάνθης και του Ποδηλατικού Συλλόγου Ξάνθης «Ο Πήγασος» διοργανώνει αγώνες δρόμου μνήμης 10 χλμ και 2 χλμ, καθώς και ποδηλατοδρομίες μνήμης 35 χλμ και 8 χλμ (ώρα 11:00).

Δευτέρα 13 Μαΐου
Ποδοσφαιρικό τουρνουά μνήμης. Συμμετέχουσες ομάδες: Απόλλων Πόντου, Σύλλογος Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών Α.Ο. Ξάνθης «Ο Δημόκριτος», Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες» ώρα 18:00).

Τρίτη 14 Μαΐου
Ομιλία στην πλατεία Ελευθερίας – Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού από τον Δημήτριο Κούρτη με θέμα: «Η μνήμη της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου ως Κανονιστικό ζήτημα». Θα ακολουθήσει προβολή ντοκιμαντέρ αναφορικά με την Γενοκτονία (ώρα 20:00).

Τετάρτη 15 Μαΐου
Ομιλία στην πλατεία Ελευθερίας – Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού από τον Ηλία Πετρόπουλο με θέμα: «Ο ξεριζωμός των ελλήνων του Πόντου. 100 χρόνια μετά». Θα ακολουθήσει μουσικό –θεατρικό δρώμενο «Μνήμες» (ώρα 20:00).

Πέμπτη 16 Μαΐου
Πορεία μνήμης των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας. Θα ξεκινήσει από την πλατεία Ελευθερίας στις 20:00 και θα καταλήξει στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης, όπου οι χορωδίες των Συλλόγων Ποντίων Ν. Ξάνθης, Μικρασιατών Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες», της Αρμενικής Κοινότητας Ξάνθης και των Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες» θα ερμηνεύσουν τραγούδια για τη Γενοκτονία.

Παρασκευή 17 Μαΐου
Στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης θα γίνει η υποδοχή της εικόνας του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα (ώρα 19:00) και στην πλατεία Ελευθερίας – Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού ο Σάββας Καλεντερίδης θα μιλήσει για το θέμα: «Οι γεωπολιτικές πτυχές της γενοκτονίας, τότε και τώρα».

Σάββατο 18 Μαΐου
Στην αίθουσα εργατικου Κέντρου Ξάνθης θα πραγματοποιηθεί η 3η Εθελοντική Αιμοδοσία Απογόνων Προσφύγων (ώρα 09:00-14:00). Στην πλατεία Ελευθερίας – Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού θα τελεστεί τρισάγιο, ομιλία του Θεοδόσιου Κυριακίδη, προβολή ντοκιμαντέρ και ολονυχτία (ώρα 19:30).

Κυριακή 19 Μαΐου
Θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο Ιερό Νάο Της Θεού Σοφίας (ώρα 10:00), κατάθεση στεφάνων στο μνημείο προσφυγικού Ελληνισμού, δεξίωση στην Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ξάνθης και στις 20:00 στην πλατεία Ελευθερίας θα παρουσιαστεί το δρώμενο  «Τα πόδια εδώ, αλλού η καρδιά».

 

 

ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ