ΚΥΡΙΑΚΗ - ΚΥΡΙΑΚΗ14 - 21
ΜΑΙΟΣ
2017

Ημέρα μνήμης Γενοκτονίας Ποντίων 2017: Εκδηλώσεις της ΠΟΕ στην Αθήνα

Ημέρα μνήμης Γενοκτονίας Ποντίων 2017: Εκδηλώσεις της ΠΟΕ στη Θεσσαλονίκη - Cover Image

Μέχρι και την Κυριακή 21 Μαΐου θα διαρκέσουν οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων που διοργανώνονται στην Αθήνα από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας.

Από την Κυριακή 14 έως και την Παρασκευή 19 Μαΐου στην πλατεία Συντάγματος θα υπάρχουν ενημερωτικά περίπτερα από τα σωματεία του ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της ΠΟΕ. Εκεί, με οπτικοακουστικά και έντυπα μέσα, θα προβάλλονται η ιστορία και ο πολιτισμός των Ελλήνων του Πόντου, καθώς και τα γεγονότα που οδήγησαν στη Γενοκτονία.

Την Πέμπτη 18 Μαΐου, στις 22:00, στην πλατεία Συντάγματος θα πραγματοποιηθεί ολονυχτία στο εκθεσιακό περίπτερο της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής.

Την Παρασκεύη 19 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Στις 19:00 θα γίνει η επίσημη αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς με Ευζώνους που φορούν τη στολή του Πόντιου Αντάρτη. Θα ακολουθήσει χαιρετισμός του προέδρου του ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων Γιώργου Βαρυθυμιάδη. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη Γενοκτονιών, Άντριου Γούλφορντ. Στις 19:45 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνου και ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Στις 20:00 θα ξεκινήσει πορεία με προορισμό την πρεσβεία της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Αθήνα. Εκεί θα γίνει επίδοση ψηφίσματος.

Την Κυριακή 21 Μαΐου στην πλατεία Αλεξάνδρας στον Πειραιά θα πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Γενοκτονίας. Στις 11:30 άφιξη λιτανευτικής πομπής Ιεράς εικόνας Παναγίας Σουμελά στην πλατεία Αλεξάνδρας. Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση στα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων. Στις 12:00 ο πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων, Γιώργος Παρχαρίδης, θα κάνει ιστορική αναφορά στη Γενοκτονία των Ποντίων. Στις 12:15 θα πραγματοποιηθεί τελετή αποκαλυπτηρίων μνημείου Γενοκτονίας. Πυρρίχιος χορός από τον ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδας και Νήσων της ΠΟΕ και κατάθεση στεφάνων.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων ΕΔΩ.