ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - ΚΥΡΙΑΚΗ30 - 02
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
2016

«Καπετανίδεια 2016» – Ενθρονίζεται αντίγραφο της Παναγίας Σουμελά στον Άγιο Παντελεήμονα Δραπετσώνας

«Καπετανίδεια 2016» – Ενθρονίζεται αντίγραφο της Παναγίας Σουμελά στον Άγιο Παντελεήμονα Δραπετσώνας - Cover Image

Η Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς και ο Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονα Δραπετσώνας, στο πλαίσιο της ενθρόνισης της εικόνας της Παναγίας Σουμελά στο ναό, συνδιοργανώνουν με την Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας τριήμερες θρησκευτικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016, με την υποδοχή (με τιμές αρχηγού κράτους) της εικόνας στις 18:30, στη συμβολή των οδών Αγίου Παντελεήμονος και Εθνικής Αντιστάσεως. Η εικόνα θα ενθρονιστεί στο ναό και θα ακολουθήσει Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ.

Στο ναό φυλάσσονται επίσης λείψανα των αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης, οι οποίοι εορτάζονται την 1η Οκτωβρίου.

Το Σάββατο 1 Οκτωβρίου στις 07:00 θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία. Στις 19:00, Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης. Θα ακολουθήσει λιτάνευση των ιερών εικόνων στους δρόμους της Δραπετσώνας και ακολούθως ποντιακό γλέντι έξω από το ναό.

Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στις 07:00 θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία, ενώ στις 11:30 θα πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες εκδηλώσεις της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς με την επωνυμία «Καπετανίδεια», στην πλατεία Νίκου Καπετανίδη.

Τα «Καπετανίδεια» είναι αφιερωμένα στους απαγχονισθέντες Ποντίους, των Δικαστηρίων Ανεξαρτησίας της Αμάσειας, που τιμούνται όλοι στο πρόσωπο του απαγχονισθέντος δημοσιογράφου Νίκου Καπετανίδη.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης. Θέμα της ομιλίας του «Ο Νίκος Καπετανίδης στην εποχή της Γενοκτονίας και ο ρόλος των δημοσιογράφων στην Ελλάδα της κρίσης».