ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - ΚΥΡΙΑΚΗ30 - 02
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
2016

Συνέδριο για τον ελληνισμό της Πόλης μετά την Ανταλλαγή Πληθυσμών

Συνέδριο για τον ελληνισμό της Πόλης μετά την Ανταλλαγή Πληθυσμών - Cover Image

Το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού (ΙΑΠΕ) διοργανώνει το 2ο Επιστημονικό του συνέδριο με θέμα: «Ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης μετά τη Συνθήκη Ανταλλαγής Πληθυσμών (1923-2016)». Το συνέδριο θα λάβει χώρα σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμαριάς και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος από την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου στις 17:00 έως και την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη».

Έξι ενδιαφέρουσες συνεδρίες θα καλύψουν ένα μεγάλο εύρος της ιστορίας και του πολιτισμού των Ρωμιών της Πόλης:

  • «Μετά την Ανταλλαγή: Συνέχειες, τομές και ασυνέχειες»
  • «Η ιστορία μέσα από τα πρόσωπα»
  • «Η εκπαίδευση στην ελληνική μειονότητα»
  • «Υπό διωγμόν: Περιοριστικά Μέτρα, Σεπτεμβριανά, απελάσεις»
  • «Εγκατάσταση και ενσωμάτωση. Μια νέα πατρίδα;»
  • «Η μνήμη και η ανάπλασή της»

Θα συμμετάσχουν με ανακοινώσεις περισσότεροι από τριάντα επιστήμονες από πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας. Από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία του συνεδρίου, η διεπιστημονικότητα, καθώς στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται διαφορετικές ειδικότητες: ιστορικοί, κοινωνικοί ανθρωπολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες, νομικοί, παιδαγωγοί, καλλιτέχνες.

Μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και συγκίνηση αναμένεται να προκαλέσουν οι βιωματικές αφηγήσεις Κωνσταντινουπολιτών που ζουν στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι θα διηγηθούν στο κοινό τις εμπειρίες τους, θα μοιραστούν το τραύμα της βίας των Σεπτεμβριανών και των μαζικών απελάσεων, καθώς και τις δυσκολίες της προσαρμογής στη νέα τους πατρίδα, την Ελλάδα.

Το κοινό θα έχει επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσει το ντοκιμαντέρ Η απώλεια της πατρίδας του Τούρκου σκηνοθέτη Αϊντίν Καπαντζίκ και να ξεναγηθεί στην έκθεση «Τα Σεπτεμβριανά εν θερμώ στα πρωτοσέλιδα», του Μορφωτικού Συνδέσμου Μακροχωρίου Κωνσταντινουπόλεως «Το Έβδομον του Βυζαντίου» και της Ένωσης Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως βορείου Ελλάδος. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί, στο πλαίσιο του συνεδρίου, στο Δημοτικό Θέατρο «Οδού Χηλής» από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου (9:00-21:00).

Δείτε εδώ το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Το ΙΑΠΕ έχει συλλέξει μεγάλο αριθμό προφορικών μαρτυριών από Κωνσταντινουπολίτες, όπως και φωτογραφικά-αρχειακά τεκμήρια και πλούσια βιβλιογραφία, υλικό που ήδη βρίσκεται στη διάθεση του ερευνητικού κοινού.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα αναμεταδίδονται ζωντανά διαδικτυακά στο livemedia. http://www.livemedia.gr/prosfigikosellinismos

ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ