ΤΕΤΑΡΤΗ14
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
2016

«Μικρασία Χαίρε!» – Εκδηλώσεις μνήμης από την Εστία Νέας Σμύρνης

«Μικρασία Χαίρε!» – Εκδηλώσεις μνήμης από την Εστία Νέας Σμύρνης - Cover Image

Η Εστία Νέας Σμύρνης διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων μνήμης Μικράς Ασίας μέχρι τις 2 Οκτωβρίου.

Την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου στις 20:00 η Εστία Νέας Σμύρνης υποδέχεται την ηθοποιό Μίμη Ντενίση, η οποία θα ομιλήσει με θέμα «Η σημασία του μικρασιατικού ελληνισμού τότε και σήμερα». Οι γνωστοί ηθοποιοί Τάσος Χαλκιάς, Τάσος Νούσιας, Χριστίνα Αλεξανιάν και Μάνος Ζαχαράκος θα αποδώσουν αποσπάσματα του διάσημου θεατρικού έργου της Σμύρνη μου αγαπημένη.

Την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου στις 10:00 και στις 19:00 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ Η χίμαιρα της Ιωνίας. Καθηγητές πανεπιστημίου, ξένοι συγγραφείς και δημοσιογράφοι μιλάνε για το τι πραγματικά συνέβη τις δραματικές ημέρες της καταστροφής. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στον 3ο όροφο, στην αίθουσα επιμορφωτικών μαθημάτων.

Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου από τις 11:00 ως τις 15:00 η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) σας προσκαλεί σε ημερίδα με θέμα: «Τα ανταλλάξιμα ακίνητα και οι διεκδικήσεις της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος». Ομιλητές της εκδήλωσης είναι οι: Νικόλαος Ουζούνογλου, πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, Αντώνιος Οραήλογλου, πρόεδρος της ΟΠΣΕ και Κωνσταντίνος Κατερινόπουλος, Νομικός Σύμβουλος ΟΠΣΕ. Θα προβληθεί σχετικό βίντεο, ενώ παραδοσιακή ορχήστρα θα παίζει μικρασιατικά τραγούδια.

Στις 20:30 η Εστία Νέας Σμύρνης και το Εργαστήρι Τέχνης και Πολιτισμού σας προσκαλούν στη μουσικοχορευτική παράσταση Σμύρνη, η καλλίστη των πασών, που αναβιώνει τη ζωή των Σμυρναίων πριν από την καταστροφή αλλά και κατά τη διάρκεια του μεγάλου ξεριζωμού. Η παράσταση τελεί υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Χρήστου Θεολόγου.

Τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου στις 20:00 η Εστία Νέας Σμύρνης και η Ένωση Βουρλιωτών Μικράς Ασίας συνδιοργανώνουν διάλεξη με θέμα «Τα Βουρλά της καρδιάς μας» με ομιλητή τον Φιλόλογο Θοδωρή Κοντάρα. Στη διάρκεια της εκδήλωσης οι γυναίκες του Χορευτικού Ομίλου Νέας Ερυθραίας θα μας μεταφέρουν με μικρασιατικά τραγούδια στη Σμύρνη του τότε.

Την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου στις 19:30 η Εστία Νέας Σμύρνης σας προσκαλεί σε ένα ταξίδι στο χρόνο με οδηγό τον ιστορικό και μελετητή Παναγιώτη Τσακίρη με θέμα «Αναπολώντας την όμορφη Σμύρνη του 1900»• ένα οδοιπορικό στην καθημερινή ζωή των Σμυρναίων, στην οικονομική τους ευμάρεια, στην παιδεία και κουλτούρα που είχαν αναπτύξει έως την καταστροφή του 1922. Θα προβληθούν 150 διαφάνειες με φωτογραφίες της εποχής. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει χορωδία με μικρασιάτικα τραγούδια.

Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, στις 10:00 και 19:00 θα γίνει προβολή του ντοκιμαντέρ Δύο φορές ξένος, το οποίο παρουσιάζει τα επακόλουθα της Συνθήκης της Λοζάνης του 1923 με την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας–Τουρκίας σύμφωνα με συνεντεύξεις με ξένους καθηγητές Πανεπιστημίων. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στον 3ο όροφο στην αίθουσα των επιμορφωτικών μαθημάτων.

Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου στις 18:00 η Εστία Νέας Σμύρνης σας μεταφέρει σ’ένα «Εικονικό ταξίδι στις μικρασιατικές πολιτείες» με ξεναγό την ιστορικό, φιλόλογο και πρόεδρο της Ένωσης Μαγνησίας Μ. Ασίας Αρχοντία Παπαδοπούλου. Το ταξίδι ξεκινά με την παρουσία των Ελλήνων στον ευρύτερο μικρασιατικό χώρο, από την προϊστορία έως το 1922, παρουσιάζοντας ελληνικές πόλεις που σημάδεψαν πολιτιστικά και οικονομικά τη Μ. Ασία για 3.000 χρόνια.

Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στις 20.00 η Εστία Νέας Σμύρνης και ο Σύλλογος Σμυρναίων Μικρασιατών Ελευθερίου Κορδελιού «Η Αγία Φωτεινή» σας προσκαλούν στην θεατρική παράσταση Όποιος ξεχνάει χάνεται, δακρύζει όποιος θυμάται. Η μοναδική ιστορία του έρωτα της Κατινιώς και του Βαγγέλη. Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Ανθή Δήμου, ενώ η περίφημη «Ορχήστρα του Δρόμου» θα πλαισιώσει την παράσταση.

Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στις 10:00 το Ινστιτούτο Κοινωνικής Δυναμικής και η Εστία Νέας Σμύρνης πραγματοποιούν επιστημονική ημερίδα με θέμα «Η Μικρασιατική καταστροφή ως πολύ-επιστημονικό παιδαγωγικό μέσον». Παράλληλα, θα λειτουργήσει έκθεση με θέμα «Τα ελληνικά ταχυδρομεία στη Μικρά Ασία κατά τη διάρκεια της εκστρατείας 1919-1922», από τη συλλογή του Ν. Καρδασιλάρη.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στην αίθουσα «Πάνος Χαλδέζος».

Είσοδος ελεύθερη.

ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ