ΔΕΥΤΕΡΑ - ΚΥΡΙΑΚΗ16 - 22
ΜΑΙΟΣ
2016

Ημέρα μνήμης Γενοκτονίας Ποντίων 2016: Οι εκδηλώσεις της ΠΟΕ στην Αθήνα

Ημέρα μνήμης Γενοκτονίας Ποντίων 2016: Οι εκδηλώσεις της ΠΟΕ στη Θεσσαλονίκη - Cover Image

Μέχρι και την Κυριακή 22 Μαΐου θα διαρκέσουν οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων που διοργανώνονται στην Αθήνα από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας.

 Από τη Δευτέρα 16 έως την Κυριακή 22 Μαΐου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μετρό στο Σύνταγμα θα φιλοξενείται η έκθεση «Πόντος – Δικαίωμα και Υποχρέωση στη Μνήμη». Επιμελητής είναι ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτιάδης. Είσοδος ελεύθερη.

► Από την Κυριακή 15 έως την Πέμπτη 19 Μαΐου στην πλατεία Συντάγματος ενημερωτικά περίπτερα από τα σωματεία του ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδας και Νήσων της ΠΟΕ. Εκεί, με οπτικοακουστικά και έντυπα μέσα, θα προβάλλεται η ιστορία και ο πολιτισμός των Ελλήνων του Πόντου, καθώς και τα γεγονότα που οδήγησαν στη Γενοκτονία

► Την Τετάρτη 18 Μαΐου στις 22:00 θα ξεκινήσει η ολονυχτία στο εκθεσιακό περίπτερο της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής.


Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για την αφίσα σε μεγαλύτερη ανάλυση

► Την Πέμπτη 19 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Στις 19:00 η επίσημη αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς με Ευζώνους που φορούν τη στολή του Πόντιου Αντάρτη. Θα ακολουθήσει χαιρετισμός του προέδρου του ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδας και Νήσων, Γιώργου Βαρυθυμιάδη. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών, Ντάνιελ Φέιερστιν.

Στις 19:45 επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνου και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Στις 20:00 θα ξεκινήσει πορεία με προορισμό την πρεσβεία της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Αθήνα. Εκεί θα γίνει επίδοση ψηφίσματος.

► Το Σάββατο 21 Μαΐου, στις 20:30 στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, θα γίνει εκδήλωση μνήμης για τις Γενοκτονίες Ελλήνων του Πόντου και Αρμενίων, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ο Ηλίας Υφαντίδης έχει γράψει τα κείμενα και έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια. Σκηνοθετεί η Σοφία Σπυράτου.

► Την Κυριακή 22 Μαΐου στις 8:00 θα γίνει επίσημη έπαρση της σημαίας στην Ακρόπολη. Στις 10:45 επιμνημόσυνη δέηση στο ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου και στις 11:15 ομιλία του Γιώργου Βαρυθυμιάδη. Στις 12:00 κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Στις 19:30 επίσημη υποστολή σημαίας στην Ακρόπολη.

ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ12
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
2019
18:30
Αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. 
ΣΑΒΒΑΤΟ12
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
2019
19:00
Με Λευτέρη και Μπάμπη Ραφαηλίδη.