ΤΕΤΑΡΤΗ - ΤΕΤΑΡΤΗ02 - 16
ΜΑΡΤΙΟΣ
2016

Στην Κύπρο η έκθεση «Πόντος – Δικαίωμα στη Μνήμη» του Κων. Φωτιάδη

Στην Κύπρο η έκθεση «Πόντος – Δικαίωμα στη Μνήμη» του Κων. Φωτιάδη - Cover Image

Η πολυθεματική έκθεση «Πόντος – Δικαίωμα στη Μνήμη» του καθηγητή Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού Κωνσταντίνου Φωτιάδη παρουσιάζεται 2-16 Μαρτίου στην Κύπρο.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, που φιλοξενεί η κυπριακή Βουλή σε συνεργασία με το Ίδρυμα Αρωγής και Μελέτης του Ποντιακού Ελληνισμού, θα τελέσει ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου την Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2016 στις 19:00 στην Πύλη Αμμοχώστου,  στη Λευκωσία.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 16 Μαρτίου (9:00-14:00 & 16:00-19:00 Δευτέρα - Κυριακή)

Θα απευθύνουν χαιρετισμούς οι Γιαννάκης Ομήρου, πρόεδρος Βουλής των Αντιπροσώπων και Άγγελος Ασλανίδης, πρόεδρος του Iδρύματος Aρωγής και Μελέτης του Ποντιακού Ελληνισμού, ενώ θα μιλήσει ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης.

Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το Αθλητικό Πολιτιστικό Σωματείο «Αναγέννηση».

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό, εικαστικούς πίνακες, ντοκουμέντα και βιβλία σχετικά με τον ελληνισμό του Πόντου και τη Γενοκτονία που υπέστη. Ξεκινώντας από το Γενί Τζαμί της Θεσσαλονίκης, το 2005, έχει ήδη ταξιδέψει σε πολλούς δήμους της Ελλάδας. Παράλληλα, μέρος του υλικού έχει μεταφραστεί και παρουσιαστεί και σε άλλες χώρες.

Σκοπός της έκθεσης είναι η προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού του ποντιακού ελληνισμού, καθώς και των ιστορικών γεγονότων που οδήγησαν στη γενοκτονία του Πόντου, που αριθμεί 353.000 θύματα.

Το πλούσιο ιστορικό υλικό συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης ερευνητικής δραστηριότητας του Κωνσταντίνου Φωτιάδη σε περιοχές του Εύξεινου Πόντου, της Ρωσίας και της Τουρκίας. Το υλικό αυτό στοιχειοθετεί στο σύνολό του τα γεγονότα της ποντιακής γενοκτονίας, η οποία έχει αναγνωριστεί επίσημα από τη Βουλή των Ελλήνων το Φεβρουάριο του 1994 και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου το Μάιο του ίδιου χρόνου.

ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ30
ΜΑΡΤΙΟΣ
2020
17:45
Η θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος του Γιάννη Καλπούζου.
ΚΥΡΙΑΚΗ05
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
2020