ΤΡΙΤΗ11
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
2014

Παρουσίαση βιβλίου: «Ρωμιοί της Καππαδοκίας»

Παρουσίαση βιβλίου: «Ρωμιοί της Καππαδοκίας» - Cover Image

Παιδί της τρίτης γενιάς προσφύγων της Καππαδοκίας, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος δεν έχει πάψει στιγμή να θυμάται τις αφηγήσεις των παππούδων του για το ρόλο του τουρκόφωνου ορθόδοξου πληθυσμού της περιοχής, αλλά και για την επίπονη ενσωμάτωση των προσφύγων στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και η διδακτορική διατριβή του πάνω στο θέμα κατάφερε να ξεφύγει από την πεπατημένη.

Αποτέλεσμα της έρευνάς του είναι το βιβλίο Ρωμιοί της Καππαδοκίας. Από τα βάθη της Ανατολής στο θεσσαλικό κάμπο. Η τραυματική ενσωμάτωση στη μητέρα πατρίδα, που επανεκδόθηκε προσφάτως από τις εκδόσεις Πεδίο. Το βιβλίο πρόκειται να παρουσιαστεί στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» (Σταδίου 24), την Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014 στις 6:00 μ.μ.

Θα μιλήσουν οι: Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος (βουλευτής ΝΔ, πρώην υπουργός), Νάσος Αθανασίου (βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ), Γιώργος Φλωρίδης (πρώην υπουργός), Νίκος Μαραντζίδης (καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας) και ο συγγραφέας. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου, Πάνος Αμυράς.

Σημειώνεται ότι στη νέα έκδοση, εκτός από την παράθεση εκτενούς συμπληρωματικής βιβλιογραφίας που αναφέρεται στους Ρωμιούς της Καππαδοκίας, περιλαμβάνεται φωτογραφικό υλικό που παραχώρησε το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, και στο οποίο αποτυπώνονται άνθρωποι, μνημεία και τοπία της Καππαδοκίας αλλά και εικόνες από την εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα.