ΤΕΤΑΡΤΗ05
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
2014

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Γεγονότα στη Φώκαια 1914» στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc  θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Γεγονότα στη Φώκαια 1914» των Ανιές Σκλάβου και Στέλιο Τατάκη, την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 20:00 Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Σίνα 31, Κολωνάκι).

Ιούνιος 1914, ο Γάλλος αρχαιολόγος Φελίξ Σαρτιώ (Félix Sartiaux),που εργαζόταν σε ανασκαφές στην περιοχή της Φώκαιας στη Μικρά Ασία, έγινε μάρτυρας του πογκρόμ που κατέληξε στον πρώτο διωγμό Ελληνικού πληθυσμού από τα παράλια της Μικράς Ασίας.

Ο Φελίξ Σαρτιώ κατέγραψε λεπτομερώς και φωτογράφισε τα γεγονότα με κίνδυνο της ζωής του. Μαζί με τους συνεργάτες του, έσωσε και φυγάδευσε χιλιάδες Φωκαείς, ενώ παράλληλα προσπάθησε να ευαισθητοποιήσει την Ευρώπη στέλνοντας αναφορές, μάταια όμως. Η τραγωδία αυτή επισκιάστηκε από τα γεγονότα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου που ακολούθησαν, και παραμένει μέχρι σήμερα σχεδόν άγνωστο γεγονός.

Οι μαρτυρίες του Φελίξ Σαρτιώ βγήκαν στο φως το 2005 χάρη σε μία σύμπτωση, όταν ο ιστορικός της φωτογραφίας Χάρης Γιακουμής ανακάλυψε στο Παρίσι το φωτογραφικό αρχείο και τα κείμενα του Γάλλου αρχαιολόγου σχετικά με το γεγονός.

Εκατό χρόνια αργότερα, το ντοκιμαντέρ Γεγονότα στη Φώκαια 1914, των Aνιές Σκλάβου και Στέλιου Tατάκη, διερευνά τα γεγονότα αυτής της περιόδου ακολουθώντας τη διαδρομή ενός λαού που έχει εκδιωχθεί δύο φορές, το 1914 και το 1922.

Την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τους σκηνοθέτες, Ανιές Σκλάβου και Στέλιο Τατάκη, και τον ιστορικό τέχνης Χάρη Γιακουμή.

Χορηγός επικοινωνίας: mikrasiatis.gr

ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ25
ΜΑΙΟΣ
2018
19:30
Στο Συνεδριακό Κέντρο του Νέου Δημαρχείου Περιστερίου.