21 Μάρτιος 2013, 10:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:55

Πόντιοι με καταγωγή από τα Λειβάδια Ματσούκας

  • Πόντιοι με καταγωγή από τα Λειβάδια Ματσούκας

Μία ομάδα στο facebook κάνει προσπάθεια να συγκεντρώσει Πόντιους με καταγωγή από τα Λειβάδια Ματσούκας.

Η περιοχή της Ματσούκας βρίσκεται στην καρδιά του Πόντου, μεταξύ της Τραπεζούντας και της Αργυρούπολης, ανάμεσα στα παράλια του Εύξεινου και τα όρη Κουλαντάγ – Ζύγανα – Παρυάδρης, που αποτελούν τη διαχωριστική οριογραμμή Ματσούκας – Χαλδίας και ορθώνονται σε υψόμετρο άνω των 2.500 μέτρων. Άλλα βουνά της περιοχής είναι το Καράκαπαν, το Χορόζνταγ, το όρος Μελά κα.

Από τις βόρειες υπώρειες των βουνών αυτών αρχίζουν τη ροή τους τρία ποτάμια, ο Πρύτανης, το ποτάμι της Παναγίας Σουμελά και το ποτάμι της Μουλάκας, τα οποία ενώνονται στο ύψος της πόλης της Ματσούκας και σχηματίζουν το θρυλικό Πυξίτη ή Δαφνοπόταμο, όπου και το χιλιοτραγουδισμένο γεφύρι της Τρίχας.

Υπήρχαν πολλά ελληνικά χωριά στην Ματσούκα ένα από αυτά ήταν τα Λειβάδια στην επαρχία Γαλίανας. Ήταν μεγάλο χωριό με 800 κατοίκους. Τα Λειβάδια ήταν η γενέτειρα του Χαράλαμπου Κιαγχίδη, που ασχολήθηκε με τα κοινά των Ποντίων.

Γίνεται μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια από μια ομάδα στο facebook με όνομα "Λειβαδίτες του Πόντου ας μαζευτούμε" ώστε να συγκεντρωθούν όσοι περισσότεροι απόγονοι κατοίκων από τα Λειβάδια με σκοπό την διάδωση και διατήρηση των παραδόσεων της περιοχής.