21 Μάρτιος 2013, 11:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:55

Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού: Η ομορφιά της διαφορετικότητας

  • Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού: Η ομορφιά της διαφορετικότητας

Την ομορφιά της διαφορετικότητας συνθέτουν, η διαφορετική εθνικότητα, η θρησκεία, το χρώμα, η γλώσσα, η πολιτική, τα διαφορετικά  ήθη και έθιμα. Είναι τα στοιχεία που συμπληρώνουν τον παγκόσμιο πολιτισμό μας.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού γιορτάζεται στις 21 Μαρτίου σε ανάμνηση της σφαγής που είχε γίνει το 1960 στο Σάρπβιλ.

Ήταν 21 Μαρτίου του 1960, όταν μία ομάδα μαύρων, που αποτελούσαν το 90% του πληθυσμού της Νότιας Αφρικής, αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί διαδηλώνοντας στους δρόμους, ζητώντας ίσα δικαιώματα.

Νωρίς το πρωί ένα πλήθος από 5.000 έως 7.000 ανθρώπους, άρχισε να κατευθύνεται προς το αστυνομικό τμήμα του Σάρπβιλ. Μέχρι τις 10, το πλήθος αριθμούσε πλέον τους 19.000 ανθρώπους περίπου. Η αστυνομία δεν πιάστηκε εξαπίνης, ωστόσο οι δυνάμεις της ήταν ελάχιστες. Μόλις μερικές δεκάδες νεαροί άνδρες, που προ ολίγων μηνών είχαν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους.

Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

Όλα έγιναν αστραπιαία. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά η διαδήλωση βάφτηκε στο αίμα, αφού οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ προς το απροστάτευτο πλήθος. Το αποτέλεσμα τραγικό. 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 180 τραυματίστηκαν. Ανάμεσά τους, νεαρές γυναίκες, άνδρες, αλλά και παιδιά.

Ο εορτασμός καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Σε ένα πραγματικά συγκινητικό βίντεο, φαίνεται όλη η σκληρότητα  του ρατσισμού και της ξενοφοβίας...