20 Μάρτιος 2013, 17:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:55

Ένα μυστικό μακροζωίας ο ελληνικός καφές

  • Ένα μυστικό μακροζωίας ο ελληνικός καφές

Η αγαπημένη συνήθεια των περισσοτέρων ελλήνων, ο ελληνικός καφές, είναι κι ένα από τα μυστικά μακροζωίας, όπως δείχνουν οι έρευνες.

Άρθρο των New York Times, αναφέρεται σε μια νέα έρευνα ελλήνων επιστημόνων, για τα μυστικά της μακροζωίας των κατοίκων της Ικαρίας, οι οποίοι φημίζονται διεθνώς για το μεγάλο προσδόκιμο ζωής τους (από τα μεγαλύτερα σε όλο τον κόσμο), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα φλιτζάνι βραστού ελληνικού καφέ κάθε πρωί παίζει καθοριστικό ρόλο στην καλή υγεία των ηλικιωμένων του νησιού.

Στα πλαίσια της έρευνας, οι επιστήμονες κατέγραψαν την υγεία αυτών των κατοίκων και τη συσχέτισαν με τις διατροφικές και άλλες συνήθειές τους, στις οποίες συμπεριλαμβανόταν και η κατανάλωση καφέ, αφού το 87% της ομάδας έπινε καθημερινά βραστό ελληνικό καφέ.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες εστίασαν την προσοχή τους στην επίπτωση που έχει η τακτική κατανάλωση του καφέ στην υγεία του ενδοθηλίου, του ζωτικού στρώματος των κυττάρων στην εσωτερική επιφάνεια των αιμοφόρων αγγείων, το οποίο επηρεάζεται από τη γήρανση, ωστόσο φαίνεται ότι ο ελληνικός καφές το προστατεύει.

Συγκεκριμένα, οι αναλύσεις έδειξαν ότι όσοι έπιναν τακτικά ελληνικό καφέ, είχαν καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου σε σχέση με όσους έπιναν άλλα είδη καφέ. Ακόμα και σε ηλικιωμένους με υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση βραστού ελληνικού καφέ εξασφάλιζε καλύτερη κατάσταση του ενδοθηλίου των αρτηριών.

Η νέα αυτή έρευνα έρχεται να συμπληρώσει προηγούμενες μελέτες που αναδεικνύουν τη σημαντικότητα της μεσογειακής διατροφής, ωστόσο σύμφωνα με τους Έλληνες ερευνητές, χρειάζονται και άλλες μελέτες για να διευκρινιστούν οι ακριβείς μηχανισμοί μέσω των οποίων ο ελληνικός καφές προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα.

Τα οφέλη του καφέ αποδίδονται από τους επιστήμονες στις φλαβονοειδείς ενώσεις που περιέχει.

Άλλη έρευνα από αυστραλούς ερευνητές, που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ, δείχνει ότι ο καφές παρέχει σημαντική προστασία στους οδηγούς φορτηγών, κρατώντας τους ξύπνιους στα μακρινά ταξίδια. Ο καφές βρέθηκε να μειώνει κατά 63% τον κίνδυνο τροχαίου ατυχήματος για όσους οδηγούν επαγγελματικά οχήματα άνω των 12 τόνων.

Το συμπέρασμα είναι ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το ελληνικό καφεδάκι είτε βαρύ γλυκό, είτε μέτριο, χαρίζει μακροζωία και απόλαυση.