20 Μάρτιος 2013, 15:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:55

Μικροβιολογικό εργαστήριο κάτω από το δέρμα μας

  • Μικροβιολογικό εργαστήριο κάτω από το δέρμα μας

Ολόκληρο μικροβιολογικό εργαστήριο θα βρίσκεται κάτω από το δέρμα μας, με τη βοήθεια της επιστήμης. Για πρώτη φορά Ελβετοί επιστήμονες δημιούργησαν μια μικροσκοπική ηλεκτρονική συσκευή - μικροβιολογικό εργαστήριο, που θα εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα και θα παραμένει εκεί για μήνες.

Η συσκευή είναι προϊόν νανοτεχνολογίας και κάνει αναλύσεις αίματος, τις οποίες αυτομάτως στέλνει ασύρματα, αρχικά στο κινητό τηλέφωνο και μετά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του γιατρού ή του ασθενούς.

Αναμένεται να είναι έτοιμη για εμπορική χρήση στους ασθενείς σε περίπου τέσσερα χρόνια και θα βοηθήσει ιδιαίτερα όσους έχουν υψηλή χοληστερόλη ή σάκχαρο, καθώς θα μπορούν να τα παρακολουθούν σε τακτική βάση, χωρίς να χρειάζεται κάθε λίγο και λιγάκι να πηγαίνουν για αιμοληψία σε κάποιο εργαστήριο.

Ανάλογη ωφέλεια θα υπάρξει και στη θεραπεία του καρκίνου, καθώς οι ογκολόγοι θα μπορούν να παρακολουθούν τις επιπτώσεις της χημειοθεραπείας στους ασθενείς.

Ακόμα, η συσκευή θα μπορεί να στέλνει έγκαιρα προειδοποιητικά μηνύματα για την προβληματική πορεία κάποιου δείκτη στον οργανισμό, προτού καν εμφανιστούν τα πρώτα σχετικά συμπτώματα.

Η ασύρματη συσκευή, έχει μήκος μόλις 14 χιλιοστών και πλάτος δύο χιλιοστών. Περιέχει πέντε αισθητήρες καλυμμένους ο καθένας με κάποιο ένζυμο (για την ανίχνευση πέντε διαφορετικών πρωτεϊνών και άλλων χημικών ουσιών στο αίμα) και ένα ραδιοπομπό, που επιτρέπει τη μετάδοση των αποτελεσμάτων των τεστ αίματος μέσω της τεχνολογίας Bluetooth (τα ραδιοκύματα εκπέμπονται σε ασφαλή συχνότητα).

Και άλλες ερευνητικές ομάδες στον κόσμο δουλεύουν πάνω σε παρόμοιες εμφυτεύσιμες συσκευές, όμως η ελβετική ομάδα υποστηρίζει ότι η δική της εφεύρεση είναι μοναδική, επειδή μπορεί να μετρήσει ταυτόχρονα πολλούς διαφορετικούς βιοδείκτες στο αίμα.