20 Μάρτιος 2013, 14:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:55

Τι αντάλλαγμα ζητά η Ρωσία για να βοηθήσει την Κύπρο

  • Τι αντάλλαγμα ζητά η Ρωσία για να βοηθήσει την Κύπρο

Η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Κύπρο, αλλά όχι χωρίς αντάλλαγμα. Παράλληλα ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, στέλνει μήνυμα συμπαράστασης στους Κύπριους.

Πρόσβαση στο φυσικό αέριο της Κύπρου, φαίνεται να ζητάει η Μόσχα για να παραχωρήσει το δάνειο, το οποίο από το περασμένο καλοκαίρι έχει ζητήσει η Λευκωσία. Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.com.cy η Ρωσία βάζει ως όρο για οικονομική βοήθεια, 20% στη διαχείρηση του Φυσικού Αερίου.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η Ρωσία ζητάει και ανεφοδιασμό των πολεμικών της πλοίων από το Μαρί και των πολεμικών της αεροπλάνων από το αεροδόμιο της Πάφου "Ανδρέας Παπανδρέου".

Επίσης η το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας σκοπεύει να συνδυάσει την βοήθεια στην χώρας μας, με την αποκάλυψη εκ μέρους των κυπριακών αρχών, των στοιχείων των ιδιοκτητών ρωσικών εταιρειών, που ιδρύθηκαν στο νησί,  όπως ανάφερε σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Κommersant.

Ο Ρώσος βουλευτής  και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής, Καινοτόμου Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας της Δούμα, Μιχαήλ Γεμελιάνοφ σε συνάντηση με τον Γιώργο Λιλλήκα εξήγησε ότι οι σχετικές αποφάσεις με τη χορήγηση δανείου λαμβάνονται από το υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια η υπόθεση πάει στην Κρατική Δούμα, η οποία αποφασίζει αν θα τις επικυρώσει ή όχι.

«Θα συμβάλουμε, ώστε το δάνειο να είναι ρωσικό, γιατί είναι κατανοητό ότι το ρωσικό δάνειο είναι πιο ευνοϊκό από εκείνο του ΔΝΤ, γιατί δεν θέτουμε κάποιους οικονομικούς όρους για την παραχώρησή του, δεν ορίζουμε κάποια συγκεκριμένη πολιτική, όπως συμβαίνει τώρα με την Ελλάδα» είπε και πρόσθεσε πως το ΔΝΤ ακολουθεί εξαιρετικά μονομερή πολιτική έναντι της Ελλάδας.

Πηγή: newsit.com.cy