• ΑΡΧΕΙΟ
20 Μάρτιος 2013, 10:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Οκτώβριος 2014, 11:24

20 Μαρ 2013: Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών τιμά τον Μάνο Ελευθερίου

  • 20 Μαρ 2013: Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών τιμά τον Μάνο Ελευθερίου

Τον Μάνο Ελευθερίου θα τιμήσει στο φετινό της αφιέρωμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας, την Τετάρτη 20 Μαρτίου στο Αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Δράμας στις 7.30 μ.μ.

Για το σπουδαίο μας λογοτέχνη, ποιητή και στιχουργό θα μιλήσει ο καθηγητής Δ.Εμμανουηλίδης. Θα τραγουδήσει το μουσικό σχήμα  «Ανοιχτά Παράθυρα» και στους σχολιασμούς των τραγουδιών ο  Χ. Τσελεπής.

Ο Μάνος Ελευθερίου (Ερμούπολη Σύρου, 12 Μαρτίου 1938) είναι Έλληνας ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος. Έχει συγγράψει μέχρι τώρα εννέα ποιητικές συλλογές, διηγήματα, μία νουβέλα, δύο μυθιστορήματα, πάνω από 400 τραγούδια και έχει επιμεληθεί διάφορα λευκώματα βασισμένα σε προσωπικές συλλογές του.

Παράλληλα έχει εργαστεί ως αρθογράφος, επιμελητής εκδόσεων, εικονογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός. Για το πρώτο του μυθιστόρημα, ο Καιρός των Χρυσανθέμων, έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας του 2005. Οι στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από όλους σχεδόν τους διαπρεπείς Έλληνες συνθέτες.
 
Έγινε γνωστός ως στιχουργός τη δεκαετία του '70, συνεργαζόμενος με το Μίκη Θεοδωράκη (Λαϊκά: Το παλληκάρι έχει καημό, Σ' αυτή τη γειτονιά, Πολιτεία Γ & Δ), τον Δήμο Μούτση (Ο Άγιος Φεβρουάριος: Η σούστα πήγαινε μπροστά, Άλλος για Χίο τράβηξε, Ο χάρος βγήκε παγανιά) και τον Γιάννη Μαρκόπουλο (Θητεία: Μαλαματένια λόγια, Τα λόγια και τα χρόνια, Παραπονεμένα λόγια). Αργότερα στίχοι του θα γίνουν τραγούδια από τον Γιάννη Σπανό (Η μαρκίζα), τον Σταύρο Κουγιουμτζή (Ελέυθεροι κι ωραίοι, Στα χρόνια της υπομονής), τον Θάνο Μικρούτσικο (Άμλετ της Σελήνης, Δεν είμαι άλλος, Δίκοπη ζωή), τον Ηλία Ανδριόπουλο (Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες) και τον Χρήστο Νικολόπουλο (Διαθήκη, Στων αγγέλων τα μπουζούκια). Θεωρείται μάλιστα ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς εκφραστές του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού.

Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας
Δείτε τα στοιχεία της Μέριμνας