19 Μάρτιος 2013, 17:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:55

Θρίλερ με την κρίσιμη ψηφοφορία στην Κυπριακή Βουλή

  • Θρίλερ με την κρίσιμη ψηφοφορία στην Κυπριακή Βουλή

Σε εξέλιξη σύσκεψη των εκπροσώπων των κομμάτων. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της βουλής στις 18:00 χωρίς να υπάρξει όμως ψηφοφορία.

Ωστόσο οι τελικές αποφάσεις όπως αναφέρουν τα κυπριακά ΜΜΕ θα ληφθούν στις 17:00 το απόγευμα.

Την ίδια ώρα ιδιαιτέρως κρίσιμη θεωρείται η συνάντηση που θα έχει ο υπουργός οικονομικών της Κύπρου με τον Ρώσο ομόλογο του στην Μόσχα.

Στις 9 το πρωί της Τετάρτης ο Ν. Αναστασιάδης έχει συγκαλέσει εκ νέου σε σύσκεψη τους πολιτικούς αρχηγούς στο Προεδρικό μέγαρο.

Αυστηρό μήνυμα Σόιμπλε

Το νομοσχέδιο, όπως διαμορφώθηκε το πρωί μετά και την χθεσινοβραδυνή τηλεδιάσκεψη στο Eurogroup, προνοεί, μεταξύ άλλων, όπως «παρά τις διατάξεις οποιουδήποτε άλλου νόμου, κάθε πιστωτικό ίδρυμα στη Δημοκρατία προβαίνει στην είσπραξη τέλους επί των καταθέσεων ως ακολούθως: για κάθε ευρώ μέχρι και 20.000 με συντελεστή 0,00%, για κάθε ευρώ πάνω από 20.000 μέχρι και 100.000 με συντελεστή 6,75%, για κάθε ευρώ πάνω από 100.000 με συντελεστή 9,90%». Επίσης, για κάθε καταθέτη, θα δοθούν μετοχές πιστωτικών ιδρυμάτων η τιμή των οποίων θα καθοριστεί με διάταγμα του ΥΠΟΙΚ. Παράλληλα, οι μετοχές θα είναι μετατρέψιμες σε ομόλογα συνδεδεμένα με τα έσοδα του φυσικού αερίου. Παράλληλα, υπάρχει πρόνοια να μην ενεργοποιηθεί το σχέδιο προστασίας καταθέσεων.

Τα υποκαταστήματα των μεγάλων τραπεζών θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και εκτιμάται ότι θα προστατευθούν οι περισσότερες θέσεις εργασίες στις δύο τράπεζες. Και σε αυτή την περίπτωση -όπως και στην περίπτωση που εγκριθεί το νομοσχέδιο- η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεσμεύεται να παραχωρήσει απεριόριστη ρευστότητα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Η μία πρόσθετη μέρα που θα είναι κλειστές οι τράπεζες μετά την απόφαση της Ολομέλειας της βουλής, θα χρειαστεί για να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις. Δεν αποκλείεται αύριο να τεθεί ενώπιον του κοινοβουλίου και το νομοσχέδιο για εξυγίανση των δύο τραπεζών, έτσι ώστε να υπάρχει εναλλακτική λύση.

Η κυπριακή κυβέρνηση επεξεργάζεται και τρίτο σενάριο, με την προσδοκία ότι το "κούρεμα" των καταθέσεων μπορεί να αποφευχθεί ή να περιοριστεί πιο κάτω από τα 5,8 δισ. ευρώ. Αυτό ήταν το αντικείμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Επίσης, εξετάζονται εισηγήσεις για δανεισμό του κράτους από τα ταμεία πρόνοιας των ημικρατικών- πρόταση που είχε τεθεί κατά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με στόχο την άντληση 1,5 δισ. ευρώ.

Η συνεδρία της Βουλής και οι εναλλακτικές επιλογές της Λευκωσίας, απασχολούν τα πρωτοσέλιδα θέματα στον Τύπο.

Ο «Φιλελεύθερος», με τίτλο «Αναζητούν το σχέδιο Β», γράφει ότι στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται φόρμουλα εξασφάλισης των 5,8 δισ. ευρώ που απαιτεί το Eurogroup από τις κυπριακές καταθέσεις φυσικών και νομικών προσώπων και από θεσμικούς επενδυτές όπως τα ταμεία πρόνοιας. Επίσης, η εφημερίδα αναφέρεται στην εν εξελίξει διαδικασία για τα παραρτήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Όπως επισημαίνει, πρέπει να καλυφθούν τα νομοθετικά κενά, αφού με εξαίρεση τη Λαϊκή που είναι ήδη κρατική, η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική είναι ιδιωτικές και θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική απόφαση από κυπριακής πλευράς, που να καλύπτει την πώληση, χωρίς τη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων από το σώμα των μετόχων τους.

Ο «Πολίτης», με τίτλο «Μεσολάβηση Μέρκελ για να βρεθούν Euro2 δισ.», γράφει ότι ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης ζήτησε τη μεσολάβηση της Γερμανίδας καγκελαρίου προκειμένου να μειωθεί το ποσό που πρέπει να εξασφαλίσει η κυπριακή κυβέρνηση. Σε τηλεφωνική επικοινωνία ο κ. Αναστασιάδης την ενημέρωσε ότι δεν υπάρχουν ελπίδες έγκρισης του μνημονίου από τη Βουλή.

Η «Σημερινή», με τίτλο «Αλλάζουν… στυλ στο κούρεμα των καταθέσεων», γράφει ότι το Eurogroup έδωσε τη συγκατάθεσή του στο αίτημα του υπουργού Οικονομικών να περιορισθεί το "κούρεμα" στις καταθέσεις κάτω των 100 χιλ. ευρώ. Ωστόσο, το Eurogroup και το ΔΝΤ ξεκαθαρίζουν πως μέσα από την αναδιάρθρωση του "κουρέματος" θα πρέπει να διασφαλίζεται η εξασφάλιση των 5,8 δισ. ευρώ, που ήταν ο αρχικός στόχος.

«Λύση εκτός τρόικας» είναι ο τίτλος της «Χαραυγής», σύμφωνα με την οποία το ΑΚΕΛ ετοίμασε ήδη σειρά προτάσεων για σωτηρία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και απεγκλωβισμό από τους δυσβάστακτους όρους των δανειστών.

Η «Αλήθεια» έχει τίτλο «Η επόμενη μέρα του όχι» και γράφει ότι σύμφωνα με άτυπο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι συνέπειες της απόρριψης από τη Βουλή του "κουρέματος" των καταθέσεων είναι χρεοκοπία των τραπεζών και του κράτους και έξοδος της Κύπρου από τη ζώνη του ευρώ και την ΕΕ.

Real.gr

Πηγή: madata.gr