19 Μάρτιος 2013, 10:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:56

Διήμερο αισιοδοξίας η 19η Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας Ευρώπης

  • Διήμερο αισιοδοξίας η 19η Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας Ευρώπης

Διήμερο χαράς, αλλά και αισιόδοξων μηνυμάτων μπορεί να χαρακτηριστεί η Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας Ευρώπης. Περισσότεροι από 350 νέοι και νέες, από 30 πόλεις της Ευρώπης συγκεντρώθηκαν το Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Μαρτίου στην Φραγκφούρτη, για να ακούσουν, να συζητήσουν, να γλεντήσουν σε ένα μοναδικό ποντιακό γλέντι.

Οι νέοι ποντιακής καταγωγής της Ευρώπης, παιδιά τρίτης και τέταρτης προσφυγικής γενιάς, που γεννήθηκαν στη Γερμανία, τη Σουηδία, την Ελβετία, συμμετέχουν στη ζωή και τον πολιτισμό των χωρών όπου ζουν, αλλά δεν ξεχνούν τον πολιτισμό των προγόνων τους στον αλησμόνητο Πόντο, τον ελληνικό πολιτισμό και με κάθε τρόπο προσπαθούν να τον κρατήσουν από γενιά σε γενιά.

Έξοχοι στις εισηγήσεις τους η κ. Λένα Καλπίδου και ο κ. Δημήτρης Πιπερίδης.

Η αρχαιολόγος και ερευνήτρια της Ποντιακής Φορεσιάς κ. Καλπίδου, τόνισε τόσο τις διαφορές στις φορεσιές των περιοχών του Πόντου, παρουσιάζοντας πλούσιο φωτογραφικό υλικό, όσο και την Ιστορία αυτών και απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού.

Τις μουσικές γνώσεις του κόσμου που η έλευση του ξεπέρασε κάθε προσδοκία, εμπλούτισε ο λυράρης και εκδότης του περιοδικού ''Αμαστρις'', κ. Πιπερίδης. Κέρδισε επάξια το χειροκρότημα και την εκτίμηση, αφού παρουσίασε μουσικά και παίζοντας στην λύρα όλες τις περιοχές του Πόντου.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο πρόεδρος της Ο.Σ.Ε.Π.Ε. κ. Ιωάννης Μπουρσανίδης, εκπρόσωποι της Εκκλησίας και Προξενείου, οι πρώην πρόεδροι κ. Αμαραντίδης και Τσορακλίδης καθώς και ο επίτιμος πρόεδρος κ. Χρίστος Γαλανίδης.

Συγκινητική η προσέλευση των νέων που ταξίδεψαν από κάθε γωνιά της Γερμανίας, άλλα και άξια αναφοράς και σεβασμού η παρουσία πολλών τέως μελών των εκάστοτε διοικητικών συμβουλίων της Ομοσπονδίας.

Ευχαριστούμε όλους τους μουσικούς που συνέβαλαν στην επιτυχία του ποντιακού γλεντιού που ακολούθησε, τα ταλαντούχα νέα παιδιά των συλλόγων, τον Δημήτρη Πιπερίδη και τον Γιάννη Κουρτίδη που στηρίζει πάντα και με τον δικό του τρόπο τις εκδηλώσεις των νέων μας. Επιμορφωτική και ενημερωτική η δεύτερη μέρα της εκδήλωσης. Εισηγήσεις κοινωνικού χαρακτήρα από εκπρωσώπους της Αστυνομίας με θέμα τα ναρκωτικά και τον εθισμό σε αυτά από τους εκπροσώπους της Αστυνομίας, αλλά και ανθρωπιστικού αφού το ίδρυμα καρκινοπαθών παιδιών ήταν το θέμα που εισηγήθηκαν ο Ι. Ιντζές, πρόεδρος του συλλόγου Βάιμπλινγκεν και η κ. Ch. Maier, κοινωνιολόγος παιδαγωγός.

Κλείνοντας, ευχαριστούμε όλους τους εκπροσώπους των συλλόγων για την συνεργασία που οδήγησε στην επιτυχία του Συναπαντήματος. Ανανεώνουμε το ραντεβού σε συλλογικό επίπεδο για τις 1 Ιουνίου στο 32ο Φεστιβάλ ποντιακών Χορών Νεολαίας και στην πόλη του Κρέφελντ.

Για το Δ.Σ. της Ο.Σ.Ε.Π.Ε

Σχετικά άρθρα

Μήνυμα τιμής και ήθους από την Ποντιακή Νεολαία Ευρώπης