19 Μάρτιος 2013, 07:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:56

Ο Βαρθολομαίος στην ενθρόνιση του Πάπα

  • Ο Βαρθολομαίος στην ενθρόνιση του Πάπα

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα παρευρεθεί σήμερα στη Ρώμη για την τελετή ενθρόνισης του πάπα Φραγκίσκου Α΄, ο οποίος διαφωνεί με τον όρο ενθρόνιση.

Διαμέσου του εκπροσώπου Τύπου του Βατικανού, πατέρα Φεντερίκο Λομπάρντι, ο ποντίφικας διεμήνυσε ότι «αυτή την φορά δεν θα πρέπει, στην πραγματικότητα, να γίνεται λόγος για ενθρόνιση, διότι δεν υπάρχει βασιλιάς». Πρόκειται, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος, για την «έναρξη του ιερατικού λειτουργήματος του επισκόπου Ρώμης και διαδόχου του Πέτρου».

Η ομιλία του πάπα Φραγκίσκου Α΄ έχει γραφτεί στα ιταλικά, ενώ την λειτουργία, μεταξύ των άλλων, πρόκειται να ψάλει η χορωδία της Καπέλα Σιστίνα. Όλη η περιοχή γύρω από την πλατεία του Αγίου Πέτρου έχει πεζοδρομηθεί προσωρινά, ενώ πάνω από 3.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός.

Η τελετή αναμένεται να ξεκινήσει στις 08.45 το πρωί (ώρα Ελλάδος), ενώ στις 9.45 (ώρα Ελλάδος) ο ποντίφικας θα χαιρετήσει από κοντά τους πιστούς, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, από το ειδικό όχημα Papamobile, το παπικό τζίπ.

Στη συνέχεια, θα μεταβεί στα σπήλαια του Βατικανού, για να τιμήσει και να προσευχηθεί πάνω από τον τάφο του Αποστόλου Πέτρου. Ο Χόρχε Μάριο Μπεγκόλιο θα συνοδεύεται από τέσσερις, τουλάχιστον, ουνίτες επισκόπους της Καθολικής Εκκλησίας.

Η κυρίως τελετή θ΄αρχίσει στις 9.30 τοπική ώρα, 10.30 ώρα Ελλάδος. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα είναι απλή, αλλά με σεβασμό στην παράδοση. Κατά τις οδηγίες του αργεντινού ποντίφικα, τα αποσπάσματα του Ευαγγελίου που έχουν επιλεγεί, αυτή την φορά, θα ψαλλούν μόνο στα ελληνικά, και όχι στα λατινικά -μια κίνηση που μπορεί να ερμηνευθεί και ως πράξη ευγενείας και ουσιαστικής αδελφοσύνης προς την Ορθοδοξία, δεδομένης και της παρουσίας του κ. Βαρθολομαίου.