18 Μάρτιος 2013, 10:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:56

330 εκατ. εκτρώσεις στην Κίνα

  • 330 εκατ. εκτρώσεις στην Κίνα

Το υπουργείο Υγείας της Κίνας δημοσίευσε επίσημα στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι πραγματοποιήθηκαν περίπου 330 εκατομμύρια εκτρώσεις, κατά το διάστημα μεταξύ του 1971 και του 2010.

Τη στιγμή που έχει αρχίσει να αμφισβητείται ολοένα και περισσότερο η πολιτική για τον περιορισμό των γεννήσεων, το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομερή στοιχεία για τις στειρώσεις και τις εκτρώσεις.

Τα στοιχεία ανακοινώθηκαν πριν την ανακοίνωση της συγχώνευσης της Εθνικής Επιτροπής Πληθυσμού με την αντίστοιχη του Οικογενειακού Προγραμματισμού την περασμένη εβδομάδα.

Ορισμένοι αναλυτές διαβλέπουν στη δημιουργία του νέου αυτού οργάνου την απαρχή της χαλάρωσης της πολιτικής για τον περιορισμό των γεννήσεων, όμως στη διάρκεια της εβδομάδας κινέζοι αξιωματούχοι είχαν εκφράσει αντίθετες απόψεις.

«Ο οικογενειακός προγραμματισμός πρόκειται να ενισχυθεί κι όχι να εξασθενίσει», δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, ο Ουάνγκ Φενγκ, αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Μεταρρύθμισης του Δημοσίου Τομέα, ενώ ο γ.γ. της κυβέρνησης Μα Κάι επεσήμανε πως «μετά τις μεταρρυθμίσεις, η Κίνα πρόκειται να συνεχίσει την πολιτική της για τον οικογενειακόλ προγραμματισμό».

Ο περιορισμός των γεννήσεων για όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους και η πολιτική του μονογενούς παιδιού, που ισχύουν από τη δεκαετία του 1980, έχουν επιτρέψει στο Πεκίνο να αποφύγει επιπλέον 400 εκατ. γεννήσεις στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, η οποία στα τέλη του 2012 αριθμούσε 1,34 δισ. κατοίκους.

Εντούτοις, οι εκτρώσεις έχουν οδηγήσει στην επιλεκτική απόρριψη των θηλυκών εμβρύων, δημιουργώντας έτσι ένα σημαντικό έλλειμμα δεκάδων εκατομμυρίων στον γυναικείο πληθυσμό της χώρας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο αριθμός των εκτρώσεων κορυφώθηκε στη δεκαετία μεταξύ 1982 -1992 με πάνω από 10 εκατ. αμβλώσεις τον χρόνο, με απώτατο σημείο τα έτη 1983 και 1991 με 14 εκατ. εκτρώσεις.

ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο