15 Μάρτιος 2013, 13:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:56

Γιούνκερ: Το πείραμα με την Ελλάδα απέτυχε

  • Κομισιόν: Η μπάλα στο γήπεδο της Ελλάδας
    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

«Δεν θα επαναλάβουμε ποτέ τη λύση που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα» δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα λειτούργησε σαν πειραματόζωο μεν, το πείραμα απέτυχε δε.

Χαρακτήρισε το πρόγραμμα, το οποίο εφαρμόστηκε στη χώρα μας σαν μοναδικό. Σύμφωνα με τον τέως πρόεδρο του Eurogroup, η ευρωζώνη, η οποία είχε ήδη υποδείξει ότι αυτή η λύση που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα ήταν μοναδική, θα πρέπει να είναι προσεκτική αναφορικά με την αξιοπιστία.

Ερωτηθείς για ενδεχόμενο «κούρεμα» του χρέους, που θα προκαλούσε ζημιές στους ιδιώτες επενδυτές, απάντησε: «Δεν πιστεύω ότι πρέπει να κατευθυνθούμε σε παρόμοια λύση με τυφλό τρόπο. Θα πρέπει να αναζητήσουμε μια λύση, που δεν συνιστά καθαρή και απλή διαγραφή χρέους».

Όσον αφορά στην αποψινή συνεδρίαση του Εurogroup, ο κ. Γιούνκερ επισήμανε ότι  μόνο πρόοδος δεν αρκεί, αλλά πρέπει να βρεθεί λύση. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα περάσει αυτό το Σαββατοκύριακο χωρίς να υπάρξει λύση στο κυπριακό πρόβλημα» ανέφερε χαρακτηριστικά.