15 Μάρτιος 2013, 09:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:56

15 Μαρτίου 2013: Στάση πληρωμών για μια ημέρα

  • 15 Μαρτίου 2013: Στάση πληρωμών για μια ημέρα

Παγκόσμια ημέρα καταναλωτή σήμερα 15 Μαρτίου 2013 και το Ινστιτούτο καταναλωτών καλεί όλους τους Έλληνες σε στάση πληρωμών με σύνθημα...Δεν πληρώνω δεν αγοράζω, καταναλώνω ότι έχω.

Η Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1983 με απόφαση του ΟΗΕ, σε ανάμνηση μιας ομιλίας του αμερικανού προέδρου Τζον Κένεντι, που έθεσε τις βάσεις του καταναλωτικού κινήματος.

Στις 15 Μαρτίου του 1962 ο Τζον Κένεντι, σε μία μνημειώδη ομιλία του στο Κογκρέσο, σκιαγράφησε τα τέσσερα βασικά καταναλωτικά δικαιώματα: Ικανοποίηση των βασικών αναγκών, ασφάλεια, πληροφόρηση και επιλογή.

Είπε, μεταξύ άλλων: « Καταναλωτές είμαστε όλοι! Πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικονομική μονάδα, η οποία επηρεάζει, αλλά και επηρεάζεται σχεδόν από κάθε δημόσια ή ιδιωτική οικονομική απόφαση. Ο καταναλωτής είναι η μόνη σημαίνουσα οικονομική μονάδα, η οποία δεν είναι αποτελεσματικά οργανωμένη και της οποίας οι απόψεις δεν ακούγονται.»

Πενήντα χρόνια μετά   η διαπίστωση εκείνη, για τη θέση των καταναλωτών στην αγορά παραμένει δυστυχώς επίκαιρη.

Οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων, οι αθέμιτες και παραπλανητικές πρακτικές εκ μέρους των επιχειρήσεων, η αισχροκέρδεια,  η αδιαφάνεια, η μη συμμόρφωση των επιχειρήσεων στους κανόνες τους υγιούς εμπορίου, η αδιαλλαξία, η αδυναμία λήψης αποτελεσματικών πολιτικών αποφάσεων παραμένουν ως χαρακτηριστικά του οικονομικού, πολιτικού και κοινωνικού πλαισίου.

Οι καταναλωτές παλεύουμε ακόμη για τα αυτονόητα.

1. Το Δικαίωμα στην Υγεία και στην Ασφάλεια

2. Το Δικαίωμα Προστασίας των Οικονομικών του Συμφερόντων.

3. Το Δικαίωμα της Επιλογής

4. Το Δικαίωμα της Εκπροσώπησης και Συμμετοχής

5. Το Δικαίωμα της Προσφυγής στην Δικαιοσύνη και της Αποζημίωσης .

6. Το Δικαίωμα της Συνεχούς Εκπαίδευσης

7. Το Δικαίωμα να ζούμε σε Υγιές Περιβάλλον .

Έτσι σε μία εποχή όπου το εισόδημα των καταναλωτών έχει μειωθεί κατά 30 ή 40%, ο ένας στους πέντε εργαζόμενους είναι άνεργος, τα χαράτσια έχουν «στραγγίσει» τα ελληνικά νοικοκυριά και ο πληθωρισμός «τρέχει» με πάνω από 4%, οι συνηθισμένες συμβουλές μίας οργάνωσης καταναλωτών για «έλεγχο τιμών πριν από κάθε αγορά» είναι όχι απλά άχρηστες, αλλά ηχούν και ως ειρωνεία προς τους πληττόμενους καταναλωτές.

Είναι επιτακτική ανάγκη η Άμυνα άλλα και η αντίδραση των Καταναλωτών απέναντι στην δύναμη του χρήματος και της εξουσίας .

Επιβάλλεται να γίνει συνείδηση ότι εμείς οι καταναλωτές είμαστε η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη όταν είμαστε ενωμένοι.

Οι επέτειοι διαρκούν μία μέρα, όμως τα προβλήματα είναι καθημερινά. Έτσι η δράση του ΙΝΚΑ Νομού Ηλείαςείναι καθημερινή στην ενημέρωση, στην πρόληψη, στην διεκδίκηση.

ΙΝΚΑ/Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος.