15 Μάρτιος 2013, 14:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:57

Η Καθαρά Δευτέρα στον Πόντο

  • Η Καθαρά Δευτέρα στον Πόντο

Πώς γιόρταζαν την Καθαρά Δευτέρα στον Πόντο; Στον Πόντο η Καθαρά Δευτέρα δεν ήταν ημέρα γλεντιού και πετάγματος αετού.

Ήταν ημέρα γενικού καθαρισμού όλων των σκευών και αντικειμένων που είχαν σχέση με το φαγητό.  Για τον τελειότερο καθαρισμό χρησιμοποιούσαν την κατενή. Η κατενή είναι η γνωστή στους παλαιότερους ως αλισίβα.

Σε ένα καζάνι έβραζαν νερό με στάχτη και μ’ αυτό καθάριζαν τα μεταλλικά και ξύλινα σκεύη και αντικείμενα. Τα κρεατοκούρα, τα ξύλινα κούτσουρα που επάνω έκοβαν τα κρέατα και έφτιαχναν και κιμά, όχι μόνο τα έπλεναν αλλά και τα έξυναν με αιχμηρά εργαλεία για να εξαφανιστεί κάθε ίχνος λίπους που ενδεχομένως είχε εισχωρήσει στο ξύλο.

Παρομοίως έξυναν και τα κοβλάκια (ξύλινα δοχεία για βούτυρο) και τα καρσάνια (ξύλινες λεκάνες). Τα χάλκινα σκεύη αφού τα έπλεναν, τα έτριβαν με στάχτη για να γυαλίσουν. Επί πλέον καθάριζαν και τα διάφορα στρωσίδια του σπιτιού.

Παράλληλα έπρεπε να φύγουν από το σπίτι κι όλα τα αρτύσιμα φαγητά για να είναι έτοιμοι για την εμπονέστια, που προέρχεται από το εμβαίνω εις την νηστείαν.

Σχετικά άρθρα:

Εμπονέστια: Οι απόκριες στον Πόντο