14 Μάρτιος 2013, 08:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:57

Η διασημότερη ελληνίδα αστρονόμος

  • Η διασημότερη ελληνίδα αστρονόμος

Θεωρείται η διασημότερη ελληνίδα μαθηματικός, αστρονόμος και κοσμολόγος. Καταγόταν από τους Θούριους της Κάτω Ιταλίας και άκμασε περί τον 6ο αιώνα π.Χ..

Η Θεανώ ήταν κόρη του ιατρού Βροντίνου. Υπήρξε αρχικά μαθήτρια και στη συνέχεια σύζυγός του κατά 36 χρόνια μεγαλύτερου της Πυθαγόρα....

Δίδαξε αστρονομία και μαθηματικά στις Σχολή του Πυθαγόρα στον Κρότωνα και μετά το θάνατο του συζύγου στη Σάμο.

Επιμελήθηκε τη διάδοση της διδασκαλίας και του έργο του, τόσο στον κυρίως Ελλαδικό χώρο, όσο και στην Αίγυπτο, σε συνεργασία με τα παιδιά της την Δαμώ, την Μύια, την Αριγνώτη τον Μνήσαρχο και τον Τηλαύγη που ανέλαβαν με τη σειρά τους και τη διοίκηση των Πυθαγορείων σχολών.

Δεύτερος σύζυγός της μετά το θάνατο του Πυθαγόρα έγινε ο επίσης στενός μαθητής του Αρίσταιος, ο οποίος και ανέλαβε για μια περίοδο το Ομακοείο και την Πυθαγόρεια κοινότητα. Την Θεανώ την Θουρία αναφέρουν ο Αθήναιος, ο Σούδα, ο Διογένης ο Λαέρτιος και ο Ιάμβλιχος.

Με την βοήθεια των θυγατέρων της (Δαμούς, Μυίας ή Μυρίας και Αριγνώτης) διέδωσε το επιστημονικό και φιλοσοφικό πυθαγόρειο σύστημα σε όλη την Ελλάδα και την Αίγυπτο.

Η Θεανώ θεωρείται η ψυχή της θεωρίας των αριθμών, που έπαιξαν κυριαρχικό και καίριο ρόλο στην πυθαγόρεια διδασκαλεία. Σε αυτήν αποδίδεται η θεωρία της χρυσής τομής.

Έργα της:

*ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ

*ΘΕΩΡΗΜΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΤΟΜΗΣ

*ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΘΜΩΝ

*ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ

*ΒΙΟΣ ΠΥΘΑΓΟΡΟΥ(το οποίο δεν σώζεται)

*ΠΕΡΙ ΑΡΕΤΗΣ(το οποίο αφιέρωσε στον μεγάλο πολεοδόμο και αρχιτέκτονα Ιπποδάμο)