13 Μάρτιος 2013, 09:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 19:49

Παρακάθ' από το χθες στο σήμερα στην Ξάνθη

  • Παρακάθ' από το χθες στο σήμερα στην Ξάνθη

Ο Σύλλογος Ποντίων Ξάνθης αναβίωσε ένα από τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά των Ελλήνων του Πόντου "το παρακάθ'". Δείτε φωτογραφίες από την παράσταση στο τέλος του άρθρου.
 
Με την εξαιρετική εκδήλωση «Ελάτε ας παρακάθουμες» συμμετείχε και φέτος ο Σύλλογος Ποντίων Ξάνθης στις εκδηλώσεις των Θ.Λ.Ε. 2013 την Κυριακή 10 Μαρτίου 2013.

«Σο παρακάθ’ ας κάθουμες με καθαρά καρδίας
Και-ν-άλλαγα – μετάλλαγα λέμε τα τραγωδίας».
 
Ηταν η αναβίωση μιας συνήθειας στον Πόντο όπου, ιδίως τις μακρόσυρτες νύχτες  του χειμώνα, μαζεύοντας συγγενείς , φίλοι και γείτονες  πότε στο σπίτι του ενός πότε στού  άλλου για να περάσουν ευχάριστα την βραδιά με συζητήσεις, κουτσομπολιά, παιχνίδια, τραγούδια και χορό.
 
Σο παρακάθ' και μουχαμπέτ'
καθάν βραδόν παρέας
η λύρα παίζ' και φαγοπότ'
με κρομίδ' και ελαίας.

Ήταν ένας τρόπος ψυχαγωγίας, ιδιαίτερα των ανθρώπων της υπαίθρου χρησίμευε δε, κατά το φθινόπωρο η όταν άρχιζαν τα κρύα, να γίνονται διάφορες δευτερεύουσες αγροτικές δουλειές  π.χ. το καθάρισμα των φασολιών, να ξεκουκίζονται οι ρόκες του καλαμποκιού, κ.α.

Στην εκδήλωση συμμετείχε, με αξιοζήλευτη επιτυχία, το παιδικό θεατρικό τμήμα του Συλλόγου Ποντίων Νέστου Χρυσούπολης που παρουσίασε ένα μικρό μονόπρακτο στην Ποντιακή διάλεκτο και οι μουσικοί Πόλιος Παπαγιαννίδης και Στάθης Παρχαρίδης. οι οποίοι συνόδεψαν τα παιδιά του Συλλόγου.

Ακολουθούν φωτογραφίες από την παράσταση στο τέλος το άρθρου

Σύλλογος Ποντίων Ξάνθης
Δείτε τα στοιχεία του Συλλόγου

Gallery