11 Μάρτιος 2013, 11:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:58

Η κατάρα της μούμιας του Τιτανικού

  • Η κατάρα της μούμιας του Τιτανικού

Είναι γνωστός ο θρύλος γύρω από την κατάρα της μούμιας του Τουταγχαμών. Φαίνεται όμως ότι υπάρχει κι άλλος θρύλος για την μούμια της Πριγκίπισσας του Amen-Ra που υπήρχε στον "Τιτανικό".

Ο θρύλος λέει ότι η κλοπή της προκάλεσε την οργή του Αιγύπτιου θεού Anubis, με αποτέλεσμα την βύθιση του Τιτανικού.

Διασώθηκε από το ναυάγιο και αφού πρώτα σκόρπισε θάνατο και καταστροφή, στους κατά καιρούς ιδιοκτήτες της, βρίσκεται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο, στην αίθουσα 62 με αριθμό εκθέματος 22542!!

Η "καταραμένη μούμια" ήταν το σώμα της Πριγκίπισσας του Amen-Ra η οποία έζησε στα 1500 π.χ. Μετά τον θάνατό της το άψυχο σώμα μουμιοποιήθηκε, τοποθετήθηκε μέσα σε ένα ξύλινο φέρετρο και θάφτηκε στις ακτές του Νείλου.

Όταν στις αρχές του 1890 στην περιοχή αυτή πραγματοποιήθηκαν αρχαιολογικές ανασκαφές, ανάμεσα στα ευρήματα ήταν και το κασόνι με την μούμια της πριγκίπισσας του Amen-Ra. Λίγους μήνες αργότερα τρεις πάμπλουτοι Άγγλοι φίλοι που βρίσκονταν για δουλειές στην Αίγυπτο, επισκέφτηκαν τον χώρο των ανασκαφών.

Ο ένας από αυτούς μετά από πολύωρο παζάρι κατάφερε τελικά να αγοράσει την μούμια για την προσωπική του συλλογή . Την επόμενη ημέρα ο αγοραστής της σαρκοφάγου εξαφανίστηκε μυστηριωδώς κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής στην έρημο, ενώ ο ένας από τους άλλους δύο φίλους του πυροβολήθηκε -κατά λάθος- από έναν Αιγύπτιο με αποτέλεσμα να χάσει το δεξί του χέρι.

Ο τρίτος της παρέας επιστρέφοντας στην Αγγλία πήρε μαζί του την μούμια ως ενθύμιο του χαμένου φίλου του. Δυο μέρες μετά πληροφορήθηκε ότι ο οικονομικός του διευθυντής είχε υπεξαιρέσει ένα μεγάλο τμήμα της περιουσίας του, αφήνοντας τον χρεωμένο κατά χιλιάδες λίρες. Λίγους μήνες αργότερα έχοντας κυρήξει πτώχευση , πούλησε την σαρκοφάγο προκειμένου να εξασφαλίσει λίγα χρήματα.

Ο νέος ιδιοκτήτης της μούμιας, φορτωμένος με την κακοτυχία της είδε την ζωή του να αλλάζει δραματικά. Λίγες ημέρες μετά την αγορά της η γυναίκα του με τα δυο παιδιά τους σκοτώθηκαν σε ατύχημα ενώ την επόμενη εβδομάδα από την κηδεία τους, το σπίτι του καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά. Η μούμια δεν έπαθε τίποτε γιατί φυλασσόταν σε ειδική προθήκη στο γραφείο του.

Απελπισμένος ο άνθρωπος από την τραγωδία που τον χτύπησε, αποφάσισε να δωρίσει την σαρκοφάγο στο Βρετανικό Μουσείο, όπου φυλάσσεται εκεί μέχρι και σήμερα.

Το εύλογο ερώτημα είναι γιατί από τότε, σταμάτησε η κατάρα της μούμιας τα...χτυπήματά της;

Επιμέλεια: Ζαμπετάκη Ε.

Σχετικά άρθρα:

Η κατάρα του Τουταγχαμών