11 Μάρτιος 2013, 07:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:58

Εργατικό ατύχημα η απόπειρα αυτοκτονίας

  • Εργατικό ατύχημα η απόπειρα αυτοκτονίας

Αποτελεί εργατικό ατύχημα η απόπειρα αυτοκτονίας, εφόσον είναι αποτέλεσμα συνεχούς σφοδρής πιέσεως του εργοδότη για πρόσθετη εργασία, έκρινε ο Άρειος Πάγος.

Επιδίκασε σε εργαζομένη το ποσό των 60.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη και ακύρωσε την απόλυσή της.

Ο Άρειος Πάγος εξέτασε την υπόθεση μιας 50χρονης εργάτριας που έκανε απόπειρα αυτοκτονίας μετά από πίεση που δέχτηκε από τους εργοδότες της και επιδίκασε αποζημίωση 60.000 ευρώ.

Η πενηντάχρονη γυναίκα προσελήφθη το 1993 ως εργάτρια αλλαντοποιίας στη Βόρεια Ελλάδα. Τον Απρίλιο του 2008 οι εργοδότες της, της ζήτησαν να απασχοληθεί σε δεύτερη εργασία παράλληλα με τον καθαρισμό του χώρου στον ίδιο όμιλο μέχρι να προσληφθεί καθαρίστρια.

Η εργαζομένη αντέδρασε έντονα και αρνήθηκε την παράλληλη απασχόληση.  Ακολούθησε σφοδρή πίεση από τους υπευθύνους της, καθώς και απειλές και υβριστικά σχόλια.  Η γυναίκα δεν άντεξε και αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει μέσα στον χώρο εργασίας της. Πήρε ένα μαχαίρι από την κουζίνα και έκοψε τις φλέβες της.  Μετά τον τραυματισμό της μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου και της έκαναν ράμματα, ενώ πήρε αναρρωτική άδεια δύο μηνών.

Η απόλυσή της κρίθηκε άκυρη ως καταχρηστική, καθώς έγινε από λόγους εκδίκησης, οφειλόμενους στην μη αρεστή συμπεριφορά της. Μετά την αναρρωτική άδεια, τον Αύγουστο του 2008, η εργαζομένη επέστρεψε στην επιχείρηση και τρεις μήνες μετά καταγγέλθηκε η εργασιακή της σύμβαση.