9 Μάρτιος 2013, 11:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:58

Οι Πόντιοι στο καρναβάλι της Ξάνθης

  • Οι Πόντιοι στο καρναβάλι της Ξάνθης

Το Ξανθιώτικο καρναβάλι είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα και συγκεντρώνει χιλιάδες κόσμου από όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι Πόντιοι απ' αυτή τη μεγάλη διοργάνωση.

Αύριο Κυριακή 10 Μαρτίου στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης στις  19:00 ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης οργανώνει εκδήλωση "Ελάτε ας παρακάθουμες".

Το Σάββατο 16 Μαρτίου ο Αγάθωνας Ιακωβίδης με τους Koza Mostra θα εμφανιστούν στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης.

Την καθαρή Δευτέρα στον οικισμό των Κομνηνών, στήνεται ποντιακό γλέντι με λύρες, χορούς και άφθονη φασολάδα.

Με το σύνθημα "Ετσι γλεντάμε κι ας λεν ότι χρωστάμε" έχουν προγραματιστεί μια σειρά από εκδηλώσεις μέχρι την Κυριακή 17 Μαρτίου που θα γίνει η μεγάλη παρέλαση.

Σαββάτο 9 Μαρτίου 2013
Κεντρική Πλατεία Ξάνθης
12.00 Παρέλαση Λαογραφίας. «Τώρα που στήσαν το χορό»
Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
19.30 Χορευτικός Όμιλος Ξάνθης
«Σκιαγραφώντας την παράδοση». Γενική Είσοδος: 3€

Κυριακή 10 Μαρτίου 2013
Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
19:00 Σύλλογος Ποντίων Ξάνθης. Ελάτε ας παρακάθουμες. Γενική Είσοδος: 3€

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013
Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
20.00 Παραδοσιακή βραδιά. Οι Λαογραφικοί Σύλλογοι της πόλης παρουσιάζουν ένα πλούσιο πρόγραμμα με χορούς και τραγούδια από όλη την Ελλάδα.

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013
Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
20.00 Παραδοσιακή βραδιά. Η δεύτερη βραδιά των Λαογραφικών Συλλόγων οι οποίοι μας παρουσιάζουν δείγματα της δουλειάς τους χορεύοντας και τραγουδώντας.

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013
Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
20.30 Συναυλία ENCARDIA
Ρυθμοί για «πέτρες ... που χορεύουν». Το απαράμιλλο συγκρότημα των Encardia, η ιδιότυπη και απόλυτα ελκυστική αυτή μουσική κολεκτίβα, αποτελεί την εποχή αυτή ένα από πλέον προβεβλημένα και καταξιωμένα στη χώρα αλλά και διεθνώς Ελληνικά σχήματα από το χώρο της world μουσικής.

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013
Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
20.30 Συναυλία 48 ΩΡΕΣ. Η μπάντα δημιουργήθηκε το Μάιο του 2003 όταν τους ζητήθηκε μέσα σε 2 ημέρες (48 ώρες) να φτιάξουν και να παίξουν ένα live dance πρόγραμμα. Το τρικ έπιασε και οι 48 Ώρες στέριωσαν και χάρισαν στους φίλους τους πολλά 48ωρα με φουλ μουσική και ρυθμό.

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013
Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
20.30 Παράσταση «UP Όλα». Εύη Σιαμαντά - Στάθης Παχίδης - Αστέρης Πελτέκης. Μια παράσταση διαφορετική από τις συνηθισμένες, που επιχειρεί να δέσει μεταξύ τους τη μουσική και το θέατρο, με σκοπό το άφθονο γέλιο, και να προκαλέσει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή του κοινού

Σαββάτο 16 Μαρτίου 2013
Κεντρική Πλατεία Ξάνθης
13.30 Συναυλία KOZA MOSTRA και Αγάθωνας. Οι KOZA MOSTRA με μόλις ένα χρόνο ενεργού δράσης έχουν ξεσηκώσει το κοινό σε όλη την Ελλάδα. Με περισσότερους από 25 σταθμούς στην καλοκαιρινή περιοδεία και με έναν στην Γαλλία στο φεστιβάλ «La Kumpania» οι KOZA MOSTRA αποτελούν αναμφισβήτητα μια από τις μουσικές εκπλήξεις της χρονιάς! Η συνεργασία μας με τον Αγάθωνα Ιακωβίδη. Στο άκουσμα του ονόματος του Αγάθωνα Ιακωβίδη ο λογικός συνειρμός μάς οδηγεί στο ρεμπέτικο τραγούδι. Πολύ λογική σκέψη αν αναλογιστεί κανείς την συνέπεια και την τεράστια πορεία του στις μελωδίες που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και που έμελε να γίνουν η σφραγίδα της νεότερης ελληνικής μουσικής, κατά τον Μάνο Χατζιδάκι.

19.30 Βραδινή Καρναβαλική Παρέλαση
Τα αποκριάτικα πληρώματα που θα πάρουν μέρος στην Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση της Κυριακής, ξεκινώντας στις 19:30 από την οδό 28ης Οκτωβρίου, θα παρελάσουν χορεύοντας σε ξέφρενους καρναβαλικούς ρυθμούς. Η παρέλαση θα καταλήξει στην Κεντρική Πλατεία όπου το γλέντι θα συνεχιστεί μ' ένα ξέφρενο πάρτι. Μουσική επένδυση από τον Μπάμπη Δαργανάκη Ένα project που κινείται σε latin και σύγχρονους χορευτικούς ρυθμούς.

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013
Είσοδος Πόλης (από Καβάλα)
13.30 «ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ»
Κορυφαία στιγμή των Εορτών είναι η Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση. Άρματα και χιλιάδες καρναβαλιστές θα ξεχυθούν στους δρόμους της πόλης, με χρώματα και μουσικές να συνοδεύουν τον Βασιλιά Καρνάβαλο.

Μουσική επένδυση από τον Μπάμπη Δαργανάκη. Ένα project που κινείται σε latin και σύγχρονους χορευτικούς ρυθμούς.
Μέσω της οδού 28ης Οκτωβρίου θα περάσει από την Κεντρική Πλατεία, και θα καταλήξει στο χώρο του γηπέδου του ΑΟ Ξάνθης όπου βρίσκονται τα στέκια των Συλλόγων.
Με τη λήξη της παρέλασης ξεκινάει ένα μεγάλο πάρτι στο πάρκο απέναντι από το γήπεδο με τη συμμετοχή όχι μόνο των Καρναβαλιστών αλλά και του κόσμου.
Μουσική από τον DJ Joe Vida, πυροτεχνήματα, άφθονο κρασί, χορός.
Λάουρα Νάργες η βασίλισσα της φετινής παρέλασης. Την Καρναβαλική Παρέλαση θα παρουσιάσει ο Χρήστος Νέζος.

Γέφυρα Ποταμού Κόσυνθου
Με το Ξανθιώτικο έθιμο το κάψιμο του «Τζάρου» σε μια φαντασμαγορική ατμόσφαιρα με πυροτεχνήματα, ολοκληρώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών 2013.