9 Μάρτιος 2013, 09:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:58

Ανοιξιάτικος ο καιρός στην Ελλάδα, βροχερός στον Πόντο

  • Βελτιώνεται σήμερα ο καιρός

Ανοιξιάτικος ο καιρός το Σαββατοκύριακο στην Ατική, βροχερός στην υπόλοιπη Ελλάδα και στον Πόντο.

Αττική

Σάββατο 9/3.
Αρχικά αυξημένες νεφώσεις σήμερα στο λεκανοπέδιο, οι οποίες αφού διατηρηθούν και πυκνώσουν για λίγο, δεν θα αντέξουν το "κυνήγι" των ακτίνων του ήλιου και θα χάνουν τη μάχη, ανοίγοντας τους δρόμους για πλήρη επικράτησή του στο καιρικό σκηνικό. Αργότερα προς το απόγευμα ενδέχεται ξανά να αυξηθούν οι νεφώσεις και δεν αποκλείεται να δώσουν τοοπικά παροδικές ψεκάδες ανευ ιδιαίτερης σημασίας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιο-δυτικές κυρίως διευθύνσεις 2-3Bf (πρόσκαιρα θα στραφούν πιθανότατα σε πιο δυτικούς βορειο-δυτικού 4-5Bf), η υγρασία θα...παίζει ανάμεσα από 55-85%, ενώ η θερμοκρασία στο κέντρο της Αθήνας θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα...από 11-19 ή και 20οC (στα ευρύτερα βόρεια προάστια 10-18οC).

Κυριακή 10/3.
Λίγες νεφώσεις και αρκετά διαστήματα με ηλιοφάνεια σήμερα στον Αττικό ουρανό. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές νοτιο-δυτικές διευθύνσεις 2-4Bf (υγρασία 50-85%), ενώ η θερμοκρασία στα κεντρικά τμήματα της Αθήνας θα κυμανθεί από 12-20 ή και 21οC (στα ευρύτερα βόρεια προάστια 10-19οC).

Υπόλοιπη Ελλάδα.
Το Σάββατο στα δυτικά της Πινδου (Δ.Μακεδονία, Ηπειρος, Δυτ. Στερεά, Δυτ. και Νότ. Πελοπόννησος), την κεντρική Μακεδονία (λιγότερο) και τα νησιά του κεντρικού και βορείου Αιγαίου πιθανόν και τα Δωδεκάνησα, νεφώσεις με βροχές και πιθανές καταιγίδες (παροδικές μπόρες ενδέχεται να διατηρηθούν και προς τις απογευματινές ώρες), ενώ χιονοπτώσεις θα πέσουν στα πολύ ορεινά και πάνω από τα 1700-1900μ. υψόμετρο.

Στις υπόλοιπες περιοχές λίγα σύννεφα και πολύ ηλιοφάνεια.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από νοτιο-δυτικές διευθύνσεις στο Αιγαίο 4-7Bf και στο Ιόνιο δυτικοί 3-4Bf. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί από βορρά προς νότο από 2-22 ή και 23οC (οι μέγιστες στην Κρήτη).

Την Κυριακή

Περισσότερο καθαρός καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με λίγες νεφώσεις και ηλιοφάνεια, δηλαδή ένα αρκούντως ανοιξιάτικο (προχωρημένο) σκηνικό. Μόνο στα Δυτικά, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και τη Θράκη θα έχει πιο αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα ασθενούς κατά βάσει βροχής ή και πρόσκαιρης μπόρας.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν δυτικοί νοτιο-δυτικοί 4-6Bf στο Αιγαίο και 3-4Bf στο Ιόνιο, ενώ η θερμοκρασία από βορρά προς νότο θα κυμανθεί αε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα, κυρίως στην Κρήτη (3-24 ή και 25οC).


Ο καιρός του Σαββατοκύριακου στον Πόντο
Το Σάββατο νεφώσεις με πιθανότητα βροχής στην Τραπεζούντα, άνεμοι από νότιες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9-14οC.

Την Κυριακή σχεδόν παρόμοιος καιρός με περισσότερη όμως ζέστη για την περίοδο. Νεφώσεις με πιθανότητα ασθενούς βροχής στη διάρκεια της ημέρας, αλλά και σταδιακή βελτίωση προς το βράδυ με επικράτηση αραιών νεφώσεων. Οι άνεμοι θα πνέουν εκ νέου νοτιάδες μέτριοι έως ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία εντός Τραπεζούντας θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί από 11-18 ή και 19οC.

Κώστας Αλεξανδρής
Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος - Καιρικός ερευνητής

Pontos-News.Gr