9 Μάρτιος 2013, 09:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Δεκέμβριος 2014, 11:26

Ελεύθερος Πόντος: Η εφημερίδα του Εθνικού Συμβουλίου

  • Ελεύθερος Πόντος: Η εφημερίδα του Εθνικού Συμβουλίου

Η εφημερίδα "Ελεύθερος Πόντος", κυκλοφορούσε δυο φορές την εβδομάδα και εκδόθηκε το 1919 στο Βατούμ, από τον Θεοφύλακτο Κ. Θεοφυλάκτου.

Το Εθνικό συμβούλιο του Πόντου που είχε την έδρα του στο Βατούμ, αγόρασε έναντι 50.000 ρουβλίων τυπογραφείο που τυπώνονταν κι άλλα έντυπα και κυρίως σχολικά βιβλία.

Ο οφθαλμίατρος Θ. Θεοφύλακτος που διετέλεσε και διοικητής Θράκης, έγραφε άρθρα του στο περιοδικά Ποντιακά φύλλα, Χρονικά του Πόντου και την Ποντιακή Εστία. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης και έγινε και πρόεδρός της.

Η εταιρεία που εξέδιδε την εφημερίδα ήταν η πρώτη Εταιρεία του Πόντου και ως βάση είχε την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων. Έδινε τον αγώνα της για το εθνικό ζήτημα των Ποντίων, γι αυτό ενόχλησε τους Τούρκους οι οποίοι απαγόρευσαν την κυκλοφορία της.

Το 1920 η εφημερίδα έκλεισε μετά από διαταγή των τουρκικών αρχών. Συγκεκριμένα η εφημερίδα "Εποχή" έγραψε:

"Χθες η αστυνομία περισυνέλεξε τα τελευταίως κυκλοφορήσαντα φύλλα της εν Βατούμ εκδιδομένης εφημερίδος "Ελεύθερος Πόντος".

Στις 26 Νοεμβρίου 1920 η "Εποχή" ανακοίνωσε το οριστικό κλείσιμο του "Ελεύθερου Πόντου" σε άρθρο με τίτλο "Άδοξον τέλος":

"Η εν Βατούμ γνωστή εφημερίς υπό την επωνυμίαν "Ελεύθερος Πόντος" έπαυσεν εκδιδομένη".

(Από την εγκυκλοπαίδεια του Ποντιακού Ελληνισμού).