8 Μάρτιος 2013, 18:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:58

Αντιδράσεις για την μεταφορά τοξικομανών στην Αμυγδαλέζα

  • Αντιδράσεις για την μεταφορά τοξικομανών στην Αμυγδαλέζα

Η ομαδική αποστολή τοξικοεξαρτημένων ατόμων στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, στην οποία προχωρά η Ελληνική Αστυνομία έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις κέντρων απεξάρτησεις, των νοσοκομειακών γιατρών και των γιατρών χωρίς σύνορα.

Την αντίδραση δομών απεξάρτησης αλλά και της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών  προκαλεί η μεταφορά 132 χρηστών ναρκωτικών την Τετάρτη στις εγκαταστάσεις της  Αμυγδαλέζας, προκειμένου να τους χορηγηθεί ιατρική βοήθεια, μετά από ελέγχους η  αστυνομία σε συνεργασία με τις υγειονομικές μονάδες του υπουργείου υγείας στο  κέντρο της Αθήνας.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ, ΑΡΓΩ και  ΙΑΝΟΣ επισημαίνουν ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η αξιοπρέπεια των πιο αδύναμων γίνονται κουρελόχαρτο στην Ελλάδα της κρίσης.

«Ο Ξένιος Ζευς, αυτό το υπερτροφικό και κτηνώδες τέκνο του κ. Δένδια, φαίνεται πως υπέστη  μετάλλαξη και  αντί του πογκρόμ μεταναστών επιδόθηκε σε επιχείρηση-σκούπα κατά  ναρκομανών», αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών, Δημήτρης  Βαρνάβας.

Με ανακοίνωσή τους, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εκφράζουν την αντίθεσή τους για τη μεταφορά τοξικοεξαρτημένων ατόμων σε εγκαταστάσεις της Αστυνομίας στην Αμυγδαλέζα, κάνοντας λόγο για «νέα επικίνδυνη αστυνομική επιχείρηση στο όνομα του ανθρωπισμού και της δημόσιας υγείας»:

«Την έντονη αντίδρασή μας εκφράζουμε οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) στις «επιχειρήσεις-σκούπα» της Ελληνικής Αστυνομίας όπως αυτή που διεξήχθη στις 5 Μαρτίου τη νύχτα, για τη μεταφορά τοξικοεξαρτημένων ατόμων σε εγκαταστάσεις της Αστυνομίας στην Αμυγδαλέζα. Σύμφωνα με τις Αρχές, η εν λόγω επιχείρηση, στην οποία συμμετείχαν και φορείς Δημόσιας Υγείας (Υπουργείο Υγείας, ΕΚΕΠΥ, ΚΕΕΛΠΝΟ), είχε στόχο τον έλεγχο διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και την παροχή «ιατρικής- ανθρωπιστικής» βοήθειας, όπως περίθαλψη και καταγραφή των ατόμων αυτών  (άντρες και γυναίκες, ελληνικής και ξένης υπηκοότητας).

«Η Δημόσια Υγεία δεν διασφαλίζεται με αστυνομικού τύπου υγειονομικούς ελέγχους», δηλώνει ο Βίλεμ Ντε Γιονγκ, Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Προστατεύεται και προάγεται αποτελεσματικά μόνο όταν ο πληθυσμός έχει επαρκή πρόσβαση στις υγειονομικές υπηρεσίες και σε λειτουργικά προγράμματα Δημόσιας Υγείας και μόνο όταν αντιμετωπίζονται οι ιατρικές ανάγκες όλων των κοινωνικών ομάδων -ανασφάλιστων, χρηστών ουσιών, άστεγων κ.λπ.- ανεξάρτητα από εθνικότητα», συμπληρώνει.