8 Μάρτιος 2013, 14:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:58

Η μοναδική μαθήτρια στην Γαύδο

  • Η μοναδική μαθήτρια στην Γαύδο

Είναι συγκινητική ή προσπάθεια της  κ. Κυριακής Τριανταφυλλίδου δασκάλας της Ιωάννας, της μοναδικής μαθήτριας στην ακριτική Γαύδο.

Με επιστολή της προς την σχολική σύμβουλο της 4ης περιφέρειας ΠΕ Χανίων, ζητά την βοήθειά της προκειμένου να υπάρξει επικοινωνία και με άλλα σχολεία από την Ελλάδα, που να διαθέτουν διαδραστικό πίνακα και να επικοινωνήσει μαζί της, ώστε η Ιωάννα να αποκτήσει περισσότερους συμμαθητές και να μεγαλώσει η τάξη…

Στο σχολείο της Ιωάννας, το μάθημα είναι προσωπικό, σαν φροντιστήριο, αφού δεν υπάρχουν συμμαθητές! Δεν βγαίνει στο διάλειμμα με τους συμμαθητές της να παίξει, δεν σηκώνει το χέρι για να πει μάθημα. Ετσι η δασκάλα της θέλοντας να της δείξει πως λειτουργεί ένα… κανονικό σχολείο, αποφάσισε να το κάνει διαδικτυακά, επικοινωνώντας με ένα σχολείο της Κύπρου.

Η επιστολή της δασκάλας:
 
«Η εμπειρία που ζούμε, η μία και μοναδική μαθήτρια του Δημοτικού Σχολείου της Γαύδου κι εγώ, η δασκάλα της, τις τελευταίες εβδομάδες,  είναι μοναδική. Σε συνεργασία με έναν Κύπριο εκπαιδευτικό καταφέραμε να δημιουργήσουμε μία γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στο Δημοτικό Σχολείου της Γαύδου και ένα σχολείο της Κυπρου.
 
Συμφωνήσαμε να γνωριστούν οι μαθητές μας μεταξύ τους και να κάνουμε από κοινού το ...μάθημα της « Μελέτης Περιβάλλοντος» («Επιστήμη» το ονομάζουνε στη Κύπρο). Με την χρήση λοιπόν των τεχνολογιών και  του διαδικτύου, η Ιωάννα κι εγώ γνωρίσαμε τα παιδιά της Α’ Δημοτικού του Κυπριακού σχολείου και μιλήσαμε μαζί για την ανακύκλωση. Σε μια δεύτερη επικοινωνία- μάθημα ασχοληθήκαμε με την ενέργεια. Αυτό το κεφάλαιο θα το κάνουμε , εξ ολοκλήρου, από κοινού με το Δημοτικό Σχολείο. Το σχολείο αυτό διαθέτει έναν διαδραστικό πίνακα που μας βοηθάει στο να μπορούμε να μοιραζόμαστε πληροφορίες στον ίδιο χρόνο , ενώ σε λίγες μέρες με ένα νέο λογισμικό που αποκτούμε θα μπορούμε κι εμείς να γράφουμε στον πίνακά τους.
 
Η εμπειρία αυτή είναι πολύ σημαντική, τουλάχιστον για εμάς, διότι η μοναδική μαθήτριά μου έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει συνομήλικους της, παιδιά, που στο νησί δεν υπάρχουν. Έχει τη δυνατότητα να συζητάει μαζί τους για τα ενδιαφέροντα τους, να παρακολουθεί πως γίνεται μάθημα σε μία τάξη με πολλούς μαθητές και μαθήτριες , αλλά και να συμμετέχει μαζί με αυτούς.
 
Η Ιωάννα έμαθε τι σημαίνει τάξη, τι σημαίνει σηκώνω το χέρι για να συμμετάσχω στο μάθημα και το σημαντικότερο, απόκτησε φίλους
και συμμαθητές. Μας ενδιαφέρει πολύ όποιο σχολείο του Νομού μας έχει διαδραστικό πίνακα, εάν θέλει, να επικοινωνήσουμε και μαζί τους να γνωρίσουμε και άλλους συμμαθητές και συμμαθήτριες».

Πηγή: cretalive.gr