7 Μάρτιος 2013, 07:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:59

Οι δουλειές του σπιτιού αδυνατίζουν!

  • Οι δουλειές του σπιτιού αδυνατίζουν!

Μπορεί από μια πρώτη άποψη οι δουλειές του σπιτιού να είναι βαρετές, αλλά σύμφωνα με νέα έρευνα έχουν τα ίδια οφέλη με το γυμναστήριο.

Όπως διαπίστωσαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Όρεγκον, τα αποτελέσματα από τις οικιακές δουλειές είναι το ίδιο καλά στην λειτουργία της καρδιάς με αυτά του γυμναστηρίου, καθώς οι μικρές «εκρήξεις» δραστηριότητας βοηθούν να κρατήσετε μακριά καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, υπέρταση και χοληστερίνη.  Και είναι και δωρεάν!
 

Tη σημασία της σωματικής δραστηριότητας στη ρύθμιση του βάρους και της υγείας γενικότερα, αναδεικνύει νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One, τοποθετώντας αυτό τον παράγοντα υψηλότερα και από την ποσότητα και το είδος των τροφών που καταναλώνουμε.

Η έρευνα Αμερικανών πανεπιστημιακών και ερευνητών, τονίζει τη σημασία οποιασδήποτε σωματικής δραστηριότητας στη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, ακόμη και αν πρόκειται για οικιακές εργασίες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η σωματική αδράνεια αποτελεί την τέταρτη κυριότερη αιτία θανάτου στον κόσμο αν και, συχνά, η σημασία της σωματικής δραστηριότητας υποτιμάται, σε σχέση με άλλους παράγοντες, στην κλινική έρευνα και στη συνείδηση του κοινού.

Οποιαδήποτε μορφή σωματικής δραστηριότητας, ακόμα και οι δουλειές του νοικοκυριού, παίζουν μεγάλο ρόλο στη ρύθμιση του σωματικού βάρους και έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν σημαντική μείωση του χρόνου που δαπανούν οι γυναίκες σε οικιακές εργασίες, κατά τα τελευταία 50 χρόνια. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας στοιχεία των ετών 1965-2010, παρατήρησαν ότι ο χρόνος αυτός μειώθηκε από 25,7 ώρες την εβδομάδα το 1965, σε 13,3 ώρες το 2010.

Μεταξύ των γυναικών που δεν εργάζονταν, οι θερμίδες που έκαιγαν ασχολούμενες με τις δουλειές του σπιτιού μειώθηκαν κατά περίπου 360 θερμίδες την ημέρα, καθώς ο αντίστοιχος χρόνος μειώθηκε σε 16,6 ώρες την εβδομάδα το 2010, από 33,1 ώρες το 1965.

Οι εργαζόμενες γυναίκες ξόδευαν μόλις 6,7 ώρες την εβδομάδα στις δουλειές του σπιτιού το 2010 και έκαιγαν 132 θερμίδες λιγότερες, συγκριτικά με το 1965.

Κατά μέσον όρο, οι γυναίκες καίνε καθημερινά 200 θερμίδες λιγότερες, συγκριτικά με τη δεκαετία του '60.

Εκτός από τη μείωση του χρόνου ενασχόλησης με τις οικιακές εργασίες, παρατηρήθηκε τεράστια αύξηση του χρόνου που η γυναίκα περνάει μπροστά από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή στο σπίτι, ή μπροστά στην τηλεόραση. Για παράδειγμα μια γυναίκα το 1965 περνούσε 8,3 ώρες την εβδομάδα μπροστά στην τηλεόραση και το 2010, σχεδόν τις διπλάσιες, δηλαδή 16,5. Όλα αυτά έχουν συμβάλει στην αύξηση της παχυσαρκίας κάτι που έχει τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία.