6 Μάρτιος 2013, 14:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:59

Μεγάλη αύξηση τουρισμού για την Ελλάδα

  • Suddeutsche Zeitung: Η Ελλάδα βιώνει ένα μπουμ τουριστών

Οι τουρίστες στην Ελλάδα για φέτος αναμένεται να υπερβούν τα 17 εκατομμύρια. Η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, συναντήθηκε με έλληνες τουριστικούς παράγοντες κατά την έναρξη της διεθνούς έκθεσης τουρισμού στο Βερολίνο, ενώ τα πρώτα στοιχεία φέτος για την Ελλάδα δείχνουν διψήφια αύξηση.

Όπως φανερώνουν στοιχεία του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων οι επισκέπτες της χώρας μας αγνοούν τις προβοκάτσιες που στήνουν στον ελληνικό τουρισμό δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά νησιά.

Μεγάλη Βρετανία
Με θετικό πρόσημο που κυμαίνεται μεταξύ 8% - 10% ξεκίνησε το 2013 για τους επισκέπτες της Μεγάλης Βρετανίας που προτίθενται να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Μάλιστα πέρσι το εν λόγο ποσοστό κυμαίνονταν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα και σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνούσε το 5%.

Γερμανία
Η διόρθωση των σχέσεων με την Γερμανία αποτυπώνεται στις προκρατήσεις του 2013 και ήδη καταγράφεται αύξηση 8% σε σχέση με πέρσι.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο ποσοστό αύξησης αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω εξαιτίας της αύξησης που δόθηκε στους Γερμανούς συνταξιούχους και σύμφωνα με τον κ. Τελώνη πολλοί από την συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών θα επισκεφθούν την Ελλάδα το Καλοκαίρι.

Αυστρία
Στην πρώτη θέση προτίμησης των Αυστριακών έχει περάσει η Ελλάδα μετά από τρία χρόνια καταγράφοντας αύξηση 20% σε σχέση με πέρσι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το 2013 αναμένεται να επισκεφθούν επιπλέον 450.000 - 500.000 τουρίστες από την Αυστρία την Ελλάδα.

Ρωσία
Αύξηση 30% καταγράφουν ήδη οι προκρατήσεις τουριστών από τη Ρωσία και σύμφωνα με εκτιμήσεις το 2013 αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο οι επισκέπτες από τις περίπου 770.000 που ήρθαν στην Ελλάδα το 2012. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη θα διαδραματίσει η έκδοση των Visa προς τους Ρώσους επισκέπτες.

Τουρκία
Σημαντική αύξηση αναμένεται να καταγραφεί στον αριθμό των τουριστών που θα προέλθουν από την Τουρκία. Μάλιστα σημαντικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη θα έχει και για αυτή τη χώρα η έκδοση της Visa και αν επεκταθεί το πιλοτικό πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε σε πέντε νησιά τότε τα αποτελέσματα θα είναι άκρως εντυπωσιακά.

Όπως τονίζει ο κ. Τελώνης το 2012 περίπου 700.000 Έλληνες επισκέφθηκαν την Τουρκία και περίπου 500.000 Τούρκοι την Ελλάδα.

Αν επιτευχθεί η επέκταση του πιλοτικού προγράμματος (Visa) και σε άλλες περιοχές τότε είναι πολύ εύκολο να ισοσκελιστούν οι τουρίστες μεταξύ των δύο χωρών και πλέον περισσότεροι από 700.000 Τούρκοι να μεταβαίνουν στην Ελλάδα.

ΗΠΑ - Αυστραλία - Καναδάς
Πολύ υψηλή αύξηση 30% καταγράφουν οι προκρατήσεις στις ΗΠΑ, ενώ ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι και τα πρώτα στοιχεία από Καναδά και Αυστραλία στα οποία σημειώνεται αύξηση 20%.

Ουκρανία - Κίνα - Ινδία
Εξαιρετική δουλειά γίνεται από τα ελληνικά προξενεία σε Ουκρανία, Κίνα και Ινδία και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία στην Ουκρανία καταγράφεται αύξηση 15% - 20% στις προκρατήσεις, ενώ μικρότερη είναι αύξηση σε Κίνα και Ινδία.

Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις οι Προξενικές μας Αρχές υποκαθιστούν άλλες υπηρεσίες του ελληνικού τουρισμού...

Είναι χαρακτηριστικό, πως με βάση την επίσημη ταξιδιωτική οδηγία της Κυβέρνησης της Αυστραλίας για όλο τον κόσμο, η χώρα μας εντάσσεται στους λιγότερο επικίνδυνους προορισμούς.

Όπως επισημαίνουν τουριστικοί πράκτορες πάντως, η εμπιστοσύνη αυτή αναμένεται να καταγραφεί τους επόμενους μήνες και σε απόλυτα νούμερα μιας και τα πρώτα δείγματα είναι άκρως ενθαρρυντικά για το καλοκαίρι.