6 Μάρτιος 2013, 13:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 19:49

Η Παναγία Σουμέλα φέρνει κοντά λαούς και έθνη

  • Η Παναγία Σουμέλα φέρνει κοντά λαούς και έθνη

Η θεία λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο του 2010 στην Παναγία Σουμελά στο όρος Μελά κοντά  στην Τραπεζούντα στον Πόντο από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλως κ.κ. Βαρθολομαίο, εκτόξευσε τους επισκέπτες στον Πόντο.

Αυτό υποστήριξε κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους στο πλαίσιο της ημερίδας «Θρησκευτικός – Πολιτιστικός Τουρισμός στη νοτιοανατολική Ευρώπη – Μοντέλα Ανάπτυξης – Εμπειρίες – Δυνατότητες Συνεργασίας», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς κλαδικής έκθεσης Fliloxenia από τις 22 έως τις 25 Νοεμβρίου 2012, ο δήμαρχος Ματσούκας (Μάτσκας) Ερτουγρούλ Γκέντς, με θέμα «Η συμβολή της Μονής Παναγίας Σουμελά στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής».

Ο θρησκευτικός τουρισμός δεν αποτελεί μόνο πηγή εσόδων για μία οικονομία, αλλά συμβάλλει και στη βελτίωση των διακρατικών σχέσεων,όπως ανέφε ο Δήμαρχος Ματσούκας και προτείνε μάλιστα η Μονή Παναγίας Σουμελά να είναι επισκέψιμη και τις ημέρες του Πάσχα και των Χριστουγέννων.

Όπως δήλωσε ο κ. Ερτουγρούλ Γκέντζ, κάθε χρόνο τη μονή Σουμελά επισκέπτονται περίπου 400.000 τουρίστες και ο αριθμός τους αυξάνει συνεχώς από τον Δεκαπεντάγουστο του 2010, όταν για πρώτη φορά είχε επιτραπεί η τέλεση θείας λειτουργίας. «Το γεγονός», τόνισε ο Τούρκος δήμαρχος, «υπήρξε η αφορμή για την αναγέννηση της μονής. Χάρις σε αυτή τη λειτουργία ( είχε χοροστατήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος) οι λαοί και τα έθνη ήρθαν πιο κοντά» και προσέθεσε:

«Είναι σαφές ότι η Μονή Σουμελά αποτελεί τον πρώτο προορισμό τους τουρίστες που επισκέπτονται την Τραπεζούντα , οι οποίοι συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση του εισοδήματος των ανθρώπων της περιοχής και στην οικονομική της ανάπτυξη».

Εκτός της μονής της Παναγίας Σουμελά, υπάρχουν και άλλα μοναστήρια επίσης σημαντικά όπως είναι η αρχαιότερη μονή του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος και η Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα. Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος από τους χριστιανούς ποντιακής καταγωγής και των επισκέψεων που πραγματοποιούν, ιδιώτης προσφέρθηκε να χρηματοδοτήσει την αναστήλωση της μονής του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα η οποία είναι πιθανόν να αρχίσει την ερχόμενη χρονιά.