5 Μάρτιος 2013, 15:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:59

Πέντε ελληνικά πανεπιστήμια στα καλύτερα του κόσμου

  • Πέντε ελληνικά πανεπιστήμια στα καλύτερα του κόσμου

Πέντε ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται στην λίστα με τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.

Πρώτο ανάμεσά τους στην Ελλάδα βρίσκεται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο μάλιστα εντάσσεται στο καλύτερο 1% παγκοσμίως.

Για πρώτη φορά στο 10% των καλύτερων ανώτατων ιδρυμάτων εμφανίζονται όμως και δύο ΤΕΙ, το Τεχνολογικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης και αυτό της Πάτρας.

Η κατάταξη αυτή, την οποία και παρουσίασε το Διαπανεπιστημιακό Δίκτυο Πολιτικών Ανώτατης Εκπαίδευσης παρουσιάζει πέντε πανεπιστήμια της Ελλάδας τα οποία ανήκουν στο στο καλύτερο 3% της παγκόσμιας κατάταξης. Πρόκειται για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και τα Πανεπιστήμια Κρήτης και Πατρών. Σύμφωνα με την ίδια λίστα, τρία ακόμη πανεπιστημιακά ιδρύματα τα Πανεπιστήμια Αιγαίου, Ιωαννίνων και το Δημοκρίτειο Θράκης βρίσκονται στο καλύτερο 5% της παγκόσμιας κατάταξης.

Ωστόσο οι Ισπανοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν πως η κρίση έχει ανακόψει την ανοδική πορεία που κατέγραφαν τα ελληνικά ιδρύματα στο παρελθόν. Μεταξύ του 2012 και του 2013, τα δέκα από τα 23 ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια βελτίωσαν τη θέση τους, αλλά σε σχέση με τη σύγκριση πριν από ένα χρόνο, ο αριθμός αυτός έχει περιοριστεί στο μισό.

Η λίστα του Webometrics Ranking of World Universities καταρτίζεται από τη Cybermetrics (CCHS), μια μονάδα του Ισπανικού Εθνικού Κέντρου Ερευνών (Spanish National Research Council – CSIC), το κύριο ερευνητικό σώμα της Ισπανίας και δίνει πληροφορίες για 21.250 πανεπιστήμια σύμφωνα με την παρουσία τους στο Διαδίκτυο. Η κατάταξη αυτή ανανεώνεται κάθε Ιανουάριο και Ιούλιο.

Πάντως, όπως φανερώνει η έρευνα αυτή, κάποια ιδρύματα στη χώρα μας βελτιώθηκαν σε σχέση με πέρυσι και κάποια άλλα ακολούθησαν την αντίθετη πορεία. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο βρίσκεται πλέον στην 194η θέση από την 158η θέση που ήταν πέρυσι. Το Πανεπιστήμιο της Αθήνας βρίσκεται στην 268η θέση και έχει ανέβει 83 θέσεις.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο πάλι βρίσκεται στην 417η θέση υποχωρώντας 48 θέσεις. Αντίθετα, το Πανεπιστήμιο Κρήτης βρίσκεται ψηλότερα στη λίστα σε σχέση με πέρυσι (στην 460ή θέση από την 516η) και το Πανεπιστήμιο Πατρών από την 327η θέση στην 556η.

Η ισπανική έρευνα κατάταξης χρησιμοποιεί τα παρακάτω κριτήρια:

- Τον συνολικό αριθμό ιστοσελίδων που φιλοξενούνται στην κύρια διεύθυνση Διαδικτύου του πανεπιστημίου, όπως είναι ταξινομημένο από την Google. Πρόκειται για το 20% επί του συνόλου των κριτηρίων.

- Η προσπάθεια «για τη δημιουργία ιδρυματικών αποθετηρίων έρευνας» που λαμβάνει υπόψη τον αριθμό των κειμένων που δημοσιεύτηκαν σε ειδικές πανεπιστημιακές ιστοσελίδες (15% επί του συνόλου των κριτηρίων).

- Η ποιότητα των περιεχομένων μέσω ενός «εικονικού δημοψηφίσματος» που μετράει όλες τις εισερχόμενες συνδέσεις που δέχεται η βασική διεύθυνση Διαδικτύου του ιδρύματος από τρίτες πλευρές. Αυτές οι συνδέσεις «φωτογραφίζουν» το κύρος, την ακαδημαϊκή επίδοση, την αξία της πληροφορίας και το αξιόχρηστο των υπηρεσιών (50% επί του συνόλου των κριτηρίων).

- Οι επιστημονικές εργασίες που δημοσιεύονται σε επιστημονικά περιοδικά διεθνούς κύρους. Δεν αξιολογείται ο συνολικός αριθμός των δημοσιεύσεων αλλά μόνο οι άριστες δημοσιεύσεις σε κάθε επιστημονικό κλάδο.

Αξίζει να επισημανθεί ότι όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα πρώτα πανεπιστήμια παγκοσμίως είναι δημόσια ανώτατα ιδρύματα.