5 Μάρτιος 2013, 08:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 19:50

Ποντιακοί χοροί και η πορεία τους στον χρόνο

  • Ποντιακοί χοροί και η πορεία τους στον χρόνο

Η Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς «ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ» πραγματοποίησε το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου στο συνεδριακό κέντρο Κιλκίς, την ημερίδα με θέμα: Ποντιακοί χοροί: Πορεία στον Χρόνο με σκοπό την διάσωση και διαιώνιση των παραδοσιακών ποντιακών χορών στην αυθεντική μορφή τους. Δείτε τα βίντεο στο τέλος του άρθρου από την ημερίδα.

Η ημερίδα ξεκίνησε με την παρουσίαση της Ελένης Ελευθεριάδου, μέλος του συλλόγου, η οποία αναφέρθηκε στη δραστηριότητα του συλλόγου που μετρά φέτος 43 χρόνια δημιουργικής και αδιάλειπτης πορείας στον πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας, κι όχι μόνο.

Στη συνέχεια η πρόεδρος του συλλόγου Δέσποινα Καραμπίδου απεύθυνε χαιρετισμό σε όλους τους παρευρισκόμενους. Τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία της Ιστορίας, του πολιτισμού και των παραδόσεων του ελληνικού έθνους καθώς και τη διατήρηση τους που είναι χρόνιο καθήκον και υποχρέωση κάθε γενιάς.

Η εισήγηση του κου Νίκου Ζουρνατζίδη, χοροδιδάσκαλου και ερευνητή, ήταν καθοριστική, αναδεικνύοντας την αξία της έρευνας και καταγραφής των ποντιακών χορών στην γνήσια μορφή τους. Με απλότητα και αμεσότητα κατάφερε να γίνει απόλυτα κατανοητός. Ο λόγος του, αν και ξεκάθαρος και τεκμηριωμένος, έδωσε κίνητρο για προβληματισμούς και αντιπαραθέσεις.

Η εκδήλωση κινήθηκε βασισμένη εξολοκλήρου στο τρίπτυχο του λαϊκού μας πολιτισμού: το τραγούδι, τη μουσική και το χορό. Συγκεκριμένα προσεγγίστηκε το τρίπτυχο αυτό με έμφαση στους χορούς επτά γεωγραφικών περιοχών του ιστορικού Πόντου. Το μουσικοχορευτικό οδοιπορικό ξεκίνησε από τον Δυτικό Πόντο φτάνοντας ως τη γη του Προμηθέα με στάσεις το Ακ Νταγ Ματέν, το Κιουμούς Ματέν, τη Μπάφρα, τη Τραπεζούντα, τη Ματσούκα, τη Γαράσαρη, την Αργυρούπολη και το Καρς.

Ειδικές αναφορές έγιναν στους ρυθμούς, τα μουσικά όργανα, τις ονομασίες των χορών και στις ενδυμασίες. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε βιντεοπαρουσίαση των χορών όπως χορεύονταν από ανθρώπους πρώτης και δεύτερης γενιάς και σε επανάληψη από το τμήμα παραστάσεων του συλλόγου.

Η χορευτική μουσική και τα τραγούδια αποδόθηκαν από καταξιωμένους καλλιτέχνες, οι οποίοι ήταν:

Κεμανέ, βιολί, λύρα: Γιώργος Πουλατζακλής
Λύρα: Πελαγία Τσοπουζίδου, Θεόφιλος Αγγελίδης
Φλογέρα, αγγείο, ζουρνάς: Βασίλης Φωλίνας
Κλαρίνο: Γιώργος Ιακωβίδης
Νταούλι: Νίκος Χατζηδαυϊτίδης, Μπάμπης Κιτσωνίδης, Στέλιος Τερζόπουλος
Ούτι:     Μίλτος Σπυριδόπουλος
Τραγούδι: Μελίνα Χατζηκαμάνου, Στάθης Πορφυρίδης
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις και διάλογο μεταξύ του κοινού και του εισηγητή κο Νίκο Ζουρνατζίδη.

Ευχαριστίες:

Ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή και στήριξη των μελών, των χοροδιδασκάλων, των χορευτών, των μουσικών του συλλόγου, των καλλιτεχνών αλλά και τους χορηγούς της εκδήλωσης.

Ακολουθούν βίντεο και φωτογραφίες από την ημερίδα παρακάτω:Ένωση Ποντίων Κιλκίς "Οι Αργοναύτες"
Δείτε τα στοιχεία της Ένωση

Πηγή: eidisis.gr

Gallery