4 Μάρτιος 2013, 14:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:59

Η απόφαση του δικαστηρίου για τον Τσοχατζόπουλο

  • Η απόφαση του δικαστηρίου για τον Τσοχατζόπουλο

Ένοχος κρίθηκε ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, για την υπόθεση ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες».

Οκτώ χρόνια κάθειρξη κατά συγχώνευση, πρόστιμο 520.000 ευρώ και δήμευση του ακινήτου του στη Διονυσίου Αεροπαγίτου, ήταν η απόφαση του δικάστηριου. Επίσης του επιβλήθηκε τετραετής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων. Η απόφαση δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος λογοδοτεί για ανακριβείς δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που αφορούν τα έτη 2006 έως και 2009.

Νωρίτερα, με το ένα χέρι στην τσέπη και το άλλο να δίνει τον τόνο ο Ακης Τσοχατζόπουλος άρχισε να μιλά όταν τον διέκοψε ο εισαγγελέας. "Παρακαλώ βγάλτε το χέρι από την τσέπη. Δείξτε λίγο σεβασμό στον χώρο", είπε ο εισαγγελέας.
Τότε, αντέδρασε ο κ. Τσοχατζόπουλος και απάντησε ότι ο σεβασμός δεν φαίνεται από το αν έχεις το χέρι στην τσέπη.

Κατά την αγόρευσή του ο εισαγγελέας ήταν καταπέλτης κατά του πρώην υπουργού θεωρώντας ότι με δόλο απέκρυψε περιουσιακά στοιχεία από το πόθεν έσχες του 2006. Ζήτησε ποινή 10 χρόνων.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης επικαλέστηκαν την αναλογία δικαίου και αναφέρθηκαν εμμέσως στην υπόθεση Μπακογιάννη - Κούβελου και πως αυτοί απηλλάγησαν.

Tο κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του περιλαμβάνει στοιχεία που αφορούν στην παράλειψη δήλωσης το 2006 καταθέσεων, μετοχών και αξιογράφων συνολικής αξίας περίπου 47.000 ευρώ. Αντίστοιχα, την παράλειψη δήλωσης το 2007 ποσών περίπου 33.000 ευρώ από καταθέσεις και επενδυτικά προϊόντα και το 2008 καταθέσεων 20.000 ευρώ.

Τέλος, την παράλειψη δήλωσης το 2009 της αγοράς από την επίσης προφυλακισμένη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη, του ακινήτου στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το οποίο πλέον έχει δεσμευτεί με απόφαση του ανακριτή της υπόθεσης του λεγόμενου «μαύρου πολιτικού χρήματος» για τους εξοπλισμούς.