3 Μάρτιος 2013, 09:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:00

Έφηβος ανακάλυψε το τεστ για τη διάγνωση καρκίνου

  • Έφηβος ανακάλυψε το τεστ για τη διάγνωση καρκίνου

Ο 15χρονος έφηβος, Τζακ Αντράκα, πρόσφατα έγινε παγκοσμίως γνωστός με μια εφεύρεση καθόλου χαρακτηριστική για άτομα στην δική του ηλικία. Ανακάλυψε το
τεστ για τη διάγνωση του καρκίνου  στο πάγκρεας και έδωσε ελπίδες σε εκατομμύρια καρκινοπαθείς. Παρακάτω μιλάει σε ένα συνέδριο στην Καλιφόρνια για το πώς τα κατάφερε
και πόσο τον βοήθησε σε αυτό το
Διαδίκτυο.

"Χάρη στο Διαδίκτυο, όλα είναι δυνατά», είπε ο Τζακ, που τον Ιανουάριο γιόρτασε τα 16α γενέθλιά του. «Μπορούμε να κάνουμε μ' αυτό πολύ περισσότερα πράγματα από το να ανεβάζουμε αστείες φωτογραφίες μας. Αν ένας 15χρονος έφηβος που δεν ξέρει καν τι είναι το πάγκρεας κατάφερε να βρει έναν τρόπο να εντοπίζει τον καρκίνο αυτού του οργάνου, φανταστείτε τι θα μπορούσατε να κάνετε εσείς», πρόσθεσε μιλώντας στο συνέδριο TED του Λονγκ Μπιτς.

Ο Αντράκα είπε ότι άρχισε να ενδιαφέρεται για τον καρκίνο του παγκρέατος πριν από 3 χρόνια, με αφορμή το θάνατο ενός συγγενούς του. Ανακάλυψε τότε ότι ο καρκίνος αυτός διαγιγνώσκεται πολύ αργά για να σωθεί ο ασθενής και ότι το διαγνωστικό τεστ που χρησιμοποιείται σήμερα είναι μια μέθοδος που εφευρέθηκε πριν από 60 χρόνια.

"Είναι πιο γέρικο κι από τον πατέρα μου», αστειεύτηκε. «Όμως κυρίως, είναι πολύ ακριβό και όχι ιδιαίτερα αξιόπιστο», πρόσθεσε.

Για να πετύχει το σκοπό του, ο νεαρός στράφηκε «στους δύο καλύτερους φίλους ενός εφήβου: το Google και τη Βικιπαίδεια» και διαβάζοντας άρθρα, έμαθε ότι στο αίμα ενός ανθρώπου που πάσχει από καρκίνο του παγκρέατος μπορούν να εντοπιστούν χιλιάδες πρωτεΐνες. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μία από αυτές, η μεσοθηλίνη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την έγκαιρη διάγνωση και έφτιαξε ένα απλό τεστ αίματος, παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιούν οι διαβητικοί, για τον εντοπισμό της. Όπως είπε ο ίδιος, το τεστ του είναι «τόσο απλό, όσο η συνταγή για να φτιάξεις μπισκότα». Επιπροσθέτως, το τεστ αυτό είναι πάμφθηνο -στοιχίζει μόλις 3 σεντς-, διαρκεί λίγα λεπτά και, όπως υποστηρίζει ο Αντράκα, είναι αξιόπιστο 100%.

Ο Τζακ Αντράκα βραβεύτηκε για την ανακάλυψή του με το Μεγάλο Βραβείο 2012 της Διεθνούς Έκθεσης Επιστήμης και Μηχανικής. Σήμερα συνεχίζει τις έρευνές του στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς του Μέριλαντ και ελπίζει ότι θα μπορέσει να εφαρμόσει το τεστ του για την έγκαιρη διάγνωση και άλλων μορφών καρκίνου ή σοβαρών ασθενειών.