2 Μάρτιος 2013, 08:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:00

Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χιόνια. Βροχή και στον Πόντο

  • Ο καιρός σήμερα Τετάρτη - Βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα

Κακοκαιρία με βροχές, καταιγίδες και χιόνια στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, για το Σαββατοκύριακο.

Καιρός Αττικής
Σάββατο 2/3
Αρχικά λίγες νεφώσεις που σταδιακά και με το πέρασμα της ημέρας θα αυξηθούν, δημιουργώντας το κατάλληλο σκηνικό στον Αττικό ουρανό. Μέχρι τα μεσάνυχτα ενδέχεται να δούμε και τις πρώτες ψιχάλες ή ασθενείς βροχές τοπικά στο λεκανοπέδιο και τις πρώτες νιφάδες στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιο-δυτικές και νοτιο-ανατολικές διευθύνσεις στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, αλλά προς το βράδυ θα στραφούν σε ανατολικούς βορειο-ανατολικούς 2-3Bf (υγρασία 50-85%), ενώ η θερμοκρασία στα κεντρικά τμήματα της Αθήνας θα κυμανθεί από 8-14 ή και 15οC. Στα ευρύτερα όμως βόρεια προάστια θα είναι κατά μέσο όρο 2-3οC χαμηλότερη.

Κυριακή 3/3
Πολύ αστατος καιρός από τις πρώτες πρωϊνές ώρες της ημέρας στην Αττική. Βροχές κατά διαστήματα ισχυρές θα επεκταθούν σε όλο το λεκανοπέδιο, ενώ υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης και καταιγίδας.

Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην Πάρνηθα και πάνω από τα 900μ. υψόμετρο και τον Κιθαιρώνα λίγο πιο κάτω επίσης. Τα φαινόμενα προς αργά το απόγευμα θα εξασθενήσουν, γρήγορα θα σταματήσουν και ο καιρός ως το βράδυ θα βελτιωθεί.

Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι έως πολύ ισχυροί βόρειοι βορειο-ανατολικοί 4-6 ή και 7Bf (στη θάλασσα του Σαρωνικού και του Ευβοϊκού θυελλώδεις 8 ίσως και 9Bf), ενώ η θερμοκρασία στα κεντρικά τμήματα της Αθήνας θα κυμανθεί από 8-11 ή και 12οC.

Στα ευρύτερα βόρεια προάστια η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5-9οC.

Υπόλοιπη Ελλάδα
Το Σάββατο αρχικά νεφώσεις σχεδόν σε όλη τη χώρα και ως το απόγευμα θα αρχίσουν οι βροχές στα νησιά του Ιονίου, τη Δ.Στερεά, Πελοπόννησο, Ηπειρο, Δ.Μακεδονία και βόρεια χώρα.

Ως τα μεσάνυχτα (και μετά) τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα έχουμε βροχές και καταιγίδες στο δυτικό, κεντρικό και κυρίως νοτιο-δυτικό κορμό της χώρας και την Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις ισχυρές θα σημειωθούν στα ορεινά και πάνω από τα 800-1200μ. υψόμετρο.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από νοτιο-ανατολικές διευθύνσεις 6-7Bf, ενώ στο Αιγαίο νοτιο-ανατολικές και βορειο-ανατολικές διευθύνσεις 4-5Bf. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, κυρίως δυτικά της Πίνδου.

Την Κυριακή ισχυρή κακοκαιρία κυρίως στα δυτικο-κεντρικά και κεντρονότια τμήματα της χώρας (θα επεκταθεί στα κεντροανατολικά), με βροχές και καταιγίδες στα πεδινά και τα παραθαλλάσια, καθώς και πολύ ισχυρές χιονοπτώσεις στα αντίστοιχα ορεινά των περιοχών αυτών και πιθανώς και ορισμένων ημιορεινών. Η κακοκαιρία θα εξασθενήσει προς τις απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν σχεδόν θυελλώδεις στα πελάγη (στο Ιόνιο ανατολικοί βορειο-ανατολικοί 6-8Bf και στο Αιγαίο βορειο-ανατολικοί 8-9Bf), ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση σε όλη σχεδόν τη χώρα και μάλιστα μετά το τέλος των φαινομένων και το άνοιγμα του καιρού στα ηπειρωτικά θα αρχίσει να πέφτει και κάτω από το 0οC.

Καιρός Τραπεζούντας 2-3/3
Το Σάββατο λίγες νεφώσεις και ισχυροί νοτιο-δυτικοί άνεμοι. θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 4-13οC.

Την Κυριακή αυξημένες νεφώσεις από το πρωί και γενικά ασθενείς βροχές στο υπόλοιπο της ημέρας.

Οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν από νότιες νοτιο-δυτικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία στην καρδιά του Πόντου θα κυμανθεί από 6-9οC.

Κώστας Αλεξανδρής
Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος - Καιρικός ερευνητής

Pontos-News.Gr