2 Μάρτιος 2013, 08:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:00

Κατ' οίκον κράτηση με ηλεκτρονικό βραχιόλι

  • Κατ' οίκον κράτηση με ηλεκτρονικό βραχιόλι

Η κυβέρνηση σκέφτεται να εφαρμόσει την κατ' οίκον κράτηση και θέτει σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο: «Σχέδιο νόμου για τα μέσα ηλεκτρονικής επιτήρησης υποδίκων, καταδίκων και εν αδεία κρατουμένων».

Πρόκειται για ένα μέτρο ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Ευρώπη και την Αμερική, το περίφημο ηλεκτρονικό «βραχιολάκι», το οποίο (εφόσον ψηφιστεί ο νόμος) θα φορούν υπόδικοι, κατάδικοι ή κρατούμενοι που θα βρίσκονται σε άδεια, προκειμένου να μπορούν οι αστυνομικές αρχές να εντοπίζουν και να παρακολουθούν τις κινήσεις τους.

Το βραχιόλι περιέχει μικροτσίπ και κρατούμενος, φορώντας το, είναι συνδεδεμένος σε 24ωρη βάση με ειδική συσκευή. Το μέτρο αυτό δεν αφορά όσους έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή σε τρομοκρατική ή εγκληματική οργάνωση.

Επίσης, προϋπόθεση είναι να έχουν εκτίσει:

α) πρόσκαιρη κάθειρξη, τα 2/5 της ποινής τους και β) ισόβια κάθειρξη, τουλάχιστον 16 έτη.

Η απόλυση του κρατουμένου μπορεί να ανακληθεί, όταν ο κατάδικος δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις που του επιβλήθηκαν.

Οι φυλακές της χώρας, δεν έχουν τη δυνατότηα να δεχθούν άλλους κρατούμενους κι ο αριθμός τους ξεπερνά κατά πολύ τον αριθμό των κελιών

Η διαβούλευση για το σχέδιο νόμου για τα μέσα ηλεκτρονικής επιτήρησης υποδίκων, καταδίκων και εν αδεία κρατουμένων θα ολοκληρωθεί στις 11 Μαρτίου.