1 Μάρτιος 2013, 09:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:00

Η απόλυση βλάπτει σοβαρά την υγεία

  • Κατάθλιψη και απουσία από την εργασία

Οι ψυχίατροι προτείνουν, όταν η οικονομική κρίση επιβάλλει μία επιλογή, να προτιμάται η μείωση του μισθού για τον εργαζόμενο και όχι η απόλυσή του, η οποία τον οδηγεί σε κοινωνικό αποκλεισμό και κατά συνέπεια μπορεί να βλάψει την υγεία του.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν οι ειδικοί επιστήμονες, σημειώνοντας ωστόσο ότι ακόμη στην Ελλάδα δεν υπάρχει σαφής συσχέτιση της ανεργίας με την αυτοκτονία.

Σύμφωνα με τον επίτιμο πρόεδρο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας, καθηγητή κ. Γιώργο Χριστοδούλου, η απόλυση από την εργασία, πέρα από τις οικονομικές της επιπτώσεις, συνεπάγεται ένα ταπεινωτικό πλήγμα για τον εργαζόμενο, το οποίο προκύπτει από τη μείωση του οικογενειακού και κοινωνικού του status.

Μάλιστα ο κ. Χριστοδούλου ζήτησε «να αυτοπεριοριστούμε όσον αφορά τον λόγο περί αυτοκτονίας, γιατί ο επαναλαμβανόμενος σχετικός λόγος μπορεί να πυροδοτήσει την αυτοκτονία σε άτομα με προδιάθεση».

Ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτρης Πλουμπίδης, διευκρίνισε ότι «εκείνο το οποίο παρατηρούμε στη χώρα μας λόγω της κρίσης είναι μόνον μία αύξηση της αυτοκτονικότητας και όχι των αυτοκτονιών».

Ο κ. Χριστοδούλου πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα γίνεται λανθασμένα η χρήση του όρου «κατάθλιψη» για την περιγραφή της κατάστασης που βιώνει τον τελευταίο καιρό η ελληνική κοινωνία. «Δεν πρόκειται για κατάθλιψη, η οποία είναι μία νοσολογική οντότητα», εξήγησε, «αλλά για θλίψη, δηλαδή για μία ευεξήγητη αντίδραση, η οποία είναι φυσιολογική, αναμενόμενη και δυνητικά παραγωγική εάν τύχει ορθής διαχείρισης».

Η συνέτευξη Τύπου παραχωρήθηκε με αφορμή του διεθνές συνέδριο με θέμα "Κρίσεις και Καταστροφές. Ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις", το οποίο διοργανώνουν η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας, με τη συνεργασία της Ετιαρείας Προληπτικής Ψυχιατρικής, και θα πραγματοποιηθεί στις 6 - 9 Μαρτίου στην Αθήνα.