1 Μάρτιος 2013, 07:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:00

Ανάκληση προϊόντων με DNA αλόγου

  • Ανάκληση προϊόντων με DNA αλόγου

 Ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε ότι εντόπισε στην Ελλάδα DNA αλόγου σε βόειο κατεψυγμένο κρέας και δύο ακόμη συσκευασμένα προϊόντα εντοπίστηκαν στα οποία ανιχνεύθηκε DNA αλόγου.

Πρόκειται για κατεψυγμένο κεμπάπ με την εμπορική ονομασία «ΑΡ-ΚΑΣ», που παρασκευάζει και συσκευάζει η «Αφοί Μπατανιάν, ΒΙ.ΠΕ. Κορωπίου» και το οποίο πωλούνταν στο σουπερμάρκετ ΜΕΤΡΟ ΑΒΕΕ, στο υποκατάστημα της Καβάλας.
 
Ακόμα, σαλάμι βοδινό με εμπορική ονομασία «Destan», που παρασκευάσθηκε από την ολλανδική εταιρεία DEMKA GmbH και πωλούνταν στο παντοπωλείο «Γιακούπ Γιακούπ, Φίλυρα Σάππων, Ροδόπης».
 
Και τα δύο προϊόντα ανακλήθηκαν.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί 84 δείγματα από διάφορες κατηγορίες προϊόντων, από τα οποία έχουν αναλυθεί τα 33 και 4 έχουν βρεθεί θετικά.
 
Επίσης έγινε γνωστό ότι τρεις εταιρείες από τη Θεσσαλονίκη μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» εισαγγελικής έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν διακίνησαν ποσότητες κρέατος με DNA αλόγου.
 
Την προκαταρκτική έρευνα διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών και σύμφωνα με την παραγγελία που δόθηκε στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, ζητείται να ελεγχθούν όλα τα παραστατικά αγοράς κρεάτων, να διαπιστωθεί αν και πού διακινήθηκαν οι συγκεκριμένες ποσότητες, αλλά και να διενεργηθεί ο απαραίτητος έλεγχος ασφάλειας των τροφίμων.