28 Φεβρουάριος 2013, 11:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Οκτώβριος 2014, 11:18

Χρυσή Αυγή: Γιατί δεν εκδίδεται ο τόμος για τη Γενοκτονία των Ποντίων;

  • Χρυσή Αυγή: Γιατί δεν εκδίδεται ο τόμος για τη Γενοκτονία των Ποντίων;

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Χρυσής Αυγής, Αντώνης Γρέγος, απέστειλε ερώτημα στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων στις 20 Φεβρουαρίου 2013 για την άρνηση έκδοσης τόμου της Γενοκτονίας των Ποντίων από την Βουλή.

Ο ίδιος αναφέρει:

"Σύμφωνα με καταγγελία της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής (Ε.ΠΟ.Ν.Α.) το ζήτημα της γενοκτονίας των Ποντίων υπονομεύεται από το εκδοτικό τμήμα της Βουλής, το οποίο αρνείται να εκδώσει τον τόμο με το σχετικό περιεχόμενο. Ειδικότερα, ο καθηγητής Ιστορίας και πρόεδρος του Κέντρου Ποντιακών Μελετών, Κωνσταντίνος Φωτιάδης, είχε καταθέσει στη Βουλή 11 τόμους με ντοκουμέντα για το εν λόγω ζήτημα. Εν συνεχεία, η Βουλή με την επιμέλεια του καθηγητή Φωτιάδη εκδίδει έναν περιληπτικό περιεκτικό τόμο και δεσμεύεται να εκδώσει την αγγλική μετάφρασή του για την προώθηση του ζητήματος στο εξωτερικό. Ωστόσο, παρόλο που ο τόμος έχει μεταφραστεί στα αγγλικά, δεν εκδίδεται. Σε επιστολή του το 2008 προς τον πρόεδρο της Βουλής ο κ. Φωτιάδης αναφέρει ότι η έκδοση του αγγλικού τόμου δεν περιλαμβάνεται στο άμεσο πρόγραμμα της Βουλής. Περαιτέρω, στα ομογενειακά ποντιακά σωματεία ΗΠΑ-Καναδά που ζήτησαν τον αγγλικό τόμο, η Βουλή απάντησε ότι προσφέρει τη μετάφραση για να εκδώσουν τον τόμο σε δική τους εκδοτική εταιρεία. Επομένως, ο τόμος αυτός δεν θα φέρει την εκδοτική σφραγίδα της Βουλής. Συγχρόνως, ενώ ο ελληνικός τόμος έχει εξαντληθεί, αρνείται την επανέκδοσή του. Ως εκ τούτου, η μόνη επιλογή αυτού που ενδιαφέρεται να αποκτήσει το έργο είναι να αγοράσει τους 11 τόμους από τις εκδόσεις Ηρόδοτος. Αυτό, όμως, απαιτεί περισσότερο χρόνο, καθώς και μεγαλύτερο κόστος.

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Αληθεύουν οι παραπάνω καταγγελίες σχετικά με την άρνηση έκδοσης του τόμου με τα ντοκουμέντα της Γενοκτονίας των Ποντίων από το εκδοτικό τμήμα της Βουλής;
2. Αν ναι, για ποιο λόγο; Θα ληφθεί μέριμνα για την επανέκδοση του ελληνικού τόμου αλλά και την έκδοσή του στα αγγλικά;

Αθήνα, 20/02/2013
 
Ο Ερωτών Βουλευτής
 
Αντώνης Γρέγος
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Πριν λίγες μέρες δημοσιεύθηκε στο Pontos-News.Gr η επιστολή του κ. Κωνσταντίνου Φωτιάδη. Μπορείτε να την κατεβάσετε εδώ