1 Μάρτιος 2013, 09:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:01

Ο 79χρονος που κατασκευάζει και παίζει ποντιακή λύρα

  • Καστοριά: Βγήκαν πιστόλια για ποντιακές λύρες

Παρά τα 79 του χρόνια, ο Ποντιακής Καταγωγής Χρήστος Αδαμίδης κατασκευάζει ποντιακές λύρες, σκαλίζει και φιλοτεχνεί γκλίτσες και διάφορα άλλα αντικείμενα τα οποία χαρίζει στους φίλους του ή σε παιδιά, που δείχνουν ενδιαφέρον για την παραδοσιακή μουσική.

Γράφει η Κούλα Πουλασιχίδου
Νοσταλγός της παλιάς καλής εποχής ο κ. Αδαμίδης, μόνιμος κάτοικος της Τοπικής Κοινότητας Καρυοχωρίου του Δήμου Εορδαίας όπου εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες πρόγονοί του, παρέμεινε πιστός στην παράδοση, διατηρώντας πολλά από τα στοιχεία της.

Σε μία όμορφη και ζεστή γωνιά την Ταβέρνα «Όπως παλιά...» που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού, παίζει την ποντιακή λύρα, την οποία ο ίδιος κατασκεύασε, μας μιλάει για την τεχνική του, τα υλικά που χρησιμοποιεί, το ξύλο που επιλέγει, για τα διάφορα μουσικά όργανα (κιθάρες, λύρες, βιολιά κ.α), προτρέποντας τους νέους στην εκμάθησή τους για την διατήρηση της παράδοσης.

Αναπολώντας το παρελθόν ο κ. Αδαμίδης αναφέρθηκε στις ηθικές και κοινωνικές αξίες της εποχής εκείνης, προτείνοντας να γυρίσουμε πίσω σε αυτές, ενώ εξέφρασε και την λύπη του για την ερήμωση της υπαίθρου καθώς δεν δίνονται τα ανάλογα κίνητρα στους νέους αγρότες.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ" στις 23 Φεβρουαρίου 2013

Δείτε τον 79χρονο καλλιτέχνη την ώρα που παίζει λύρα...

Gallery