27 Φεβρουάριος 2013, 13:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:01

70 χρόνια από τον θάνατο του Κωστή Παλαμά

  • 70 χρόνια από τον θάνατο του Κωστή Παλαμά

Σήμερα συμπληρώνονται 70 χρόνια από τον θάντατο του Κωστή Παλαμά ο οποίος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, με σημαντική συνεισφορά στην εξέλιξη και ανανέωση της νεοελληνικής ποίησης.

Ο Κωστής Παλαμάς γεννήθηκε στην Πάτρα, στις 13 Ιανουαρίου 1859 και πέθανε στην Αθήνα, στις 27 Φεβρουαρίου του 1943. Ποιητής, πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας, ιστορικός και κριτικός της λογοτεχνίας. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, με σημαντική συνεισφορά στην εξέλιξη και ανανέωση της νεοελληνικής ποίησης. Αποτέλεσε κεντρική μορφή της λογοτεχνικής γενιάς του 1880, πρωτοπόρος, μαζί με το Νίκο Καμπά και το Γεώργιο Δροσίνη, της αποκαλούμενης Νέας Αθηναϊκής (ή Παλαμικής) σχολής.

Η κηδεία του μετατράπηκε στην πρώτη παλλαική συγκέντρωση της Αθήνας. Οι Γερμανοί κατακτητές σεβόμενοι το νεκρό επέτρεψαν για πρώτη φορά να ακουστεί ο Εθνικός μας Ύμνος ενώ ο Άγγελος Σικελιανός απήγγειλε το περίφημο “Ηχήστε οι Σάλπιγγες” τιμώντας το Μεγάλο νεκρό!

Με τους στίχους του Άγγελου Σικελιανού από το Ηχήστε οι σάλπιγγες «μιλούσε» όλη η Ελλάδα, που όρθια μέσα στο μαύρο σκοτάδι της Κατοχής, γονάτιζε μπροστά στον ποιητή της, Κωστή Παλαμά, στις 27 Φεβρουαρίου 1943.

Ο Κωστής Παλαμάς κυριάρχησε σε όλες τις εκδηλώσεις της πνευματικής ζωής της Ελλάδας για πάνω από πενήντα χρόνια και με την ποίησή του όπλισε τον λαό με ζωντανά ιδανικά, έχοντας ο ίδιος κατανοήσει πρώτα από όλα, πως ο κόσμος δεν μένει στάσιμος, αλλά προχωρά από το παλιό στο νέο.

Σημειώνεται ότι τα πρώτα έργα του Κωστή Παλαμά που μεταφράστηκαν στην αγγλική γλώσσα ήταν:
"Η ασάλευτη ζωή",
"Η τρισεύγενη",
"Ο θάνατος παλληκαριού" και ακολούθησαν άλλα.

Στη δε γαλλική γλώσσα πρώτα ήταν:
"Ο τάφος",
"Ο Δωδεκάλογος του γύφτου",
ενώ πολλά αποσπάσματα άλλων συλλογών μεταφράστηκαν σε διάφορες γλώσσες, όπως στη γερμανική, ιταλική, ισπανική αραβική και τουρκική γλώσσα.

Μελοποιημένος Παλαμάς με αφορμή τα 70 χρόνια από τον θάνατό του

Με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου Έλληνα ποιητή Κωστή Παλαμά και με άξονα δημιουργίας το έργο του, ο δημιουργός Αλέξανδρος Χάχαλης, παρουσιάζει στις 27 Φεβρουαρίου, στη μεγάλη αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, το νέο συμφωνικό έργο του, το Ορατόριο «Πεμπτουσία, Κύκλος Α΄, Κωστής Παλαμάς».

Πρόκειται για μελοποιημένα ποιήματα του μεγάλου ποιητή, ολόκληρος ο 6ος λόγος από τον «Δωδεκάλογο του Γύφτου», καθώς και το ποίημα του 'Αγγελου Σικελιανού «Παλαμάς», τα οποία συνθέτουν τη νέα δημιουργία του Αλέξανδρου Χάχαλη, που καθίσταται άκρως επίκαιρη - λόγω συγκυρίας - για τον ελληνισμό και τον άνθρωπο.

Το έργο θα παρουσιαστεί σε «παγκόσμια πρώτη» από σημαντικούς εκτελεστές, καθώς μαζί με τον Αλέξανδρο Χάχαλη, θα βρίσκεται η διακεκριμένη ελληνίδα υψίφωνος Τζένη Δριβάλα, η ηθοποιός Θάλεια Προκοπίου, η παιδική χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου, αλλά και ο Χρήστος Παπαδόπουλος, από «Τα παιδιά από την Πάτρα».
 
Η παρουσίαση του έργου θα επαναληφθεί σε μία εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών & Εκδηλώσεων του Φ.Σ. Παρνασσός (Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8) την Παρασκευή 1 Μαρτίου, στις 20:30, με τιμές εισιτηρίων 5, 10 και 12 ευρώ.
 
Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ιδρύματος Παλαμά και έχει την στήριξη του Τρίτου προγράμματος της ΕΡΤ.