27 Φεβρουάριος 2013, 07:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:01

Ποινική δίωξη για όσους χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ

  • Κατάδικοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων για την εφορία

Με νέα εγκύλιο του το υπουργείο Οικονομικών επανέρχεται στο θέμα των οφειλών προς το δημόσιο και ζητά την άμεση υποβολή αίτησης ποινικής δίωξης από τις εφορίες προς τις δικαστικές αρχές για όσους φορολογούμενους χρωστούν ποσό άνω των 5.000 ευρώ για πάνω από 4 μήνες.

Η εγκύκλιος αυτή φέρει την υπογραφή του νέου γενικού γραμματέα δημόσιων εσόδων, κ. Θεοχάρη στην οποία αναφέρεται πως σε πάρα πολλές από τις εφορίες που έχουν απομείνει υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην αποστολή των σχετικών αιτήσεων ποινικής δίωξης.

Μάλιστα, όπως φαίνεται από την εγκύκλιο, οι εφορίες όχι μόνο δεν αποστέλλουν τις συγκεκριμένες αιτήσεις μετά την πάροδο των τεσσάρων μηνών, αλλά αποστέλλονται στην εκπνοή της πενταετίας, δηλαδή στο χρονικό όριο της παραγραφής των χρεών προς το δημόσιο.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο υπάρχουν προϋποθέσεις για να υποβληθεί αίτηση ποινικής δίωξης προς τους εισαγγελείς και αυτές είναι δύο:

- Το ποσό που είναι ληξιπρόθεσμο συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων να ξεπερνά τις 5.000 ευρώ

- Να έχει περάσει το χρονικό διάστημα των 4 μηνών από την ημερομηνία λήξης καταβολής του χρέους.

Μάλιστα, στην εγκύκλιο αναφέρεται ρητά πως η αίτηση ποινικής δίωξης δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια του εφόρου, αλλά αντίθετα είναι μέσα στις αρμοδιότητες που έχει και είναι απαραίτητο να τηρούνται στο ακέραιο.

Με βάση τον ισχύοντα νόμο όποιος χρωστά στο δημόσιο ποσό άνω των 5.000 ευρώ και αυτό έχει χαρακτηριστεί ως ληξιπρόθεσμο μετά την πάροδο 4 μηνών, τότε ο φορολούμενος παραπέμπεται στο αυτόφωρο. Βέβαια από την πλευρά τους, οι εισαγγελικές αρχές με δική τους εγκύκλιο υποστηρίζουν πως ένταλμα σύλληψης εκδίδεται μόνο στις περιπτώσεις που το χρέος ξεπερνά τις 150.000 ευρώ για τις υποθέσεις φόρων και 75.000 ερώ εάν πρόκειται για ΦΠΑ ή παρακρατούμενο φόρο.

Πηγή: newsit.gr