26 Φεβρουάριος 2013, 17:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:01

Νέα ιατρική πρωτιά στη Θεσσαλονίκη

  • Νέα ιατρική πρωτιά στη Θεσσαλονίκη

Νέα εφαρμογή επεμβατικής καρδιολογίας πραγματοποίησαν γιατροί στη Θεσσαλονίκη.

Διαδερμική επιδιόρθωση προσθετικής μιτροειδούς βαλβίδας σε ασθενή με σοβαρή ανεπάρκεια της καρδιάς και κίνδυνο για τη ζωή του, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Βόρεια Ελλάδα από τον επεμβατικό καρδιολόγο Dr Απόστολο Τζίκα (δεξιά στη φωτο) και την Ομ.Α.Δ.Α Καρδιάς στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.
Η συνολική διάρκεια της επέμβασης ήταν 2 ώρες, δεν παρατηρήθηκαν επιπλοκές και ο ασθενής πήρε εξιτήριο σε δύο μόλις ημέρες.

Ο 67χρονος ασθενής είχε έντονα συμπτώματα δύσπνοιας και παρουσίασε πρόσφατα δύο φορές πνευμονικό οίδημα. Επειδή είχε υποβληθεί στο παρελθόν σε δύο επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς οι οποίες συνοδεύτηκαν από φλεγμονή στον θώρακα, από τους θεράποντες ιατρούς κρίθηκε επικίνδυνο να γίνει και νέα θωρακοτομή. Ο ασθενής χαρακτηρίστηκε ως ανεγχείρητος, ενώ λόγω της σοβαρότητας των συμπτωμάτων του η ζωή του διέτρεχε μεγάλο κίνδυνο.

Τη διενέργεια της πρώτης διαδερμικής επιδιόρθωσης ανέλαβε η Ομάδα Αντιμετώπισης Διαταραχών Αγγείων Καρδιάς (Ομ.Α.Δ.Α. Καρδιάς – Heart-Team GR) με επικεφαλής τον επεμβατικό καρδιολόγο Dr Απόστολο Τζίκα και με τη συμμετοχή του καρδιολόγου Dr Αντώνη Πανταζή, ειδικού στους υπερήχους καρδιάς (Heart Hospital, London) και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Πρόκειται για εφαρμογή της επεμβατικής καρδιολογίας (χωρίς χειρουργείο) που διενεργήθηκε αναίμακτα στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο. Ανάλογες επεμβάσεις πραγματοποιούνται κατά τα τελευταία χρόνια σε ασθενείς υψηλού κινδύνου στα μεγαλύτερα Καρδιολογικά Κέντρα, διεθνώς. Απαιτούν ομάδα υψηλής εξειδίκευσης την οποία το Ιατρικό Διαβαλκανικό διαθέτει με ιατρούς που επέστρεψαν πρόσφατα από το εξωτερικό και συγκρότησαν την Heart Team.